Πληθαίνουν τα “ορφανά” κρούσματα – Ξεκινά δίκτυο ιχνηλάτησης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 25 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Πληθαίνουν τα «ορφανά» κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη της Βρετανίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.
Συνολικά 28 «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα σε Αττική και Ηράκλειο έχουν εντοπιστεί από τις 59 μολύνσεις με το νέο στέλεχος του κορονοϊού, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.
Μάλιστα, ξεκινά και το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για πανελλαδικό δίκτυο ιχνηλάτησης των νέων στελεχών με ρόλο στην προσπάθεια να αναλαμβάνει και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Πάντως οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική γιατί το νέο στέλεχος μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος σημείωσε πως οι μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο άμυνας στη βιολογία των ιών και πως η πληρότητα των μεταλλάξεων δεν έχει κλινική επίπτωση.
Πρόσθεσε δε στη Βρετανία το νέο στέλεχος σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα.
Πάντως, τόνισε ότι προβληματίζουν τα φαινόμενα συνωστισμού αλλά από τις τελευταίες εικόνες προκύπτει ως θετικό ότι έγινε καλή χρήση μάσκας.
Γαργαλιάνος: «Εάν υπάρξει πρόβλημα είμαστε έτοιμοι για νέο lockdown»
Ετοιμότητα των ειδικών απέναντι στις μεταλλάξεις του κορονοϊού είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Ετσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει, τολμώ να πω, όλος ο κόσμος» είπε στον ΣΚΑΪ.
Χρειάζεται να «επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων» σημείωσε και εξήγησε πως «όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων».
Πηγή: Sputniknews