Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες

Στα χέρια του πρωθυπουργού το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και διευκολύνσεων σε εμβολιασμένους.
Η Επιτροπή Βιοηθικής ολοκλήρωσε το πόρισμά της σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, εφόσον όμως, πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ενημέρωσε πως οι συστάσεις της Επιτροπής είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.
Η Επιτροπή αναλύει αυτές τις προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα εμβολίου και ελεύθερη επιλογή τους από τους πολίτες.
Ζητείται να υπάρξει ένα «πλέγμα» διευκολύνσεων στην πορεία προς την υποχρεωτικότητα.
Η Επιτροπή, ειδικότερα, ζητά να μπορούν οι πολίτες να κάνουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν και τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-24, που ήταν η τελευταία που δεν μπορούσε να επιλέξει.
Ακόμη, ζητήθηκε να υπάρξουν περισσότερες γραμμές εμβολιασμών ώστε να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να κλείσουν σύντομα τα ραντεβού τους αλλά και να μην τα κάνουν μακριά από την περιοχή της κατοικίας τους.
Τέλος, ζητά να οργανωθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης όλων των πολιτών, αλλά και ειδικών ομάδων, για τους εμβολιασμούς.
Για ποιους θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Σημειώνεται πως –σύμφωνα και με τα όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει υποχρεωτικός στους υγειονομικούς, αλλά και εργαζομένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.
Υποχρεωτικός, όμως, μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός και για τους εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζεται πως ο εμβολιασμός έχει ήδη καταστεί υποχρεωτικός για τα στελέχη της ΕΜΑΚ.
Διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους
Σημειώνεται πως στο ίδιο πόρισμα υπάρχουν συστάσεις και για πιθανές διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους πολίτες, τα γνωστά προνόμια.
Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες τέτοιες διευκολύνσεις, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν να πετάξουν τη μάσκα στα γυμναστήρια.
Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.
Με τη σειρά της, η κα Πελώνη ξεκαθάρισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως η όποια απόφαση θα γίνει με γνώμονα τη δημόσια υγεία και σεβασμό στον νόμο.
Πηγή Sputniknews.gr