Πέτρος Φιλιππίδης: Στα χέρια του ο φάκελος με όλες τις καταγγελίες που έφτασαν στο ΣΕΗ

Στον Πέτρο Φιλιππίδη στάλθηκε από το Πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, χθες ο φάκελος με τις καταγγελίες που έχουν γίνει εναντίον του στο Σωματείο, «προκειμένου να οργανωθεί και να έρθει να μας κάνει την απολογία του», όπως ενημερώνει το αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αναπληρωτής Ταμίας του, ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κωμικός ηθοποιός έχει προθεσμία 15 ημέρες έως ότου εμφανιστεί στο Πειθαρχικό κι απολογηθεί, πιθανότατα συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, ενώ στο μεταξύ ακυρώνονται όλα τα τηλεοπτικά και θεατρικά συμβόλαια που είχε συνάψει και «κόβονται», εκτός από τα διαφημιστικά του, και οι επαναλήψεις επεισοδίων σίριαλ στα οποία πρωταγωνιστούσε.
Χθες στο νεοσυσταθέν Πειθαρχικό Σώμα του Σωματείου ανοίξανε, μετά του κ. Φιλιππίδη, κι οι γνωστές μεγάλες υποθέσεις με τη σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και bullying, που απασχολούν τον Τύπο το τελευταίο διάστημα, και ορίστηκε εισηγητής για κάθε υπόθεση.
Ο εισηγητής, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, αναλαμβάνει να κάνει τη σχετική έρευνα για κάθε υπόθεση, συλλέγοντας στοιχεία, μαρτυρίες ακόμη και δημοσιεύματα, ενδεχομένως καλώντας προς εξακρίβωση στοιχείων, και δημοσιογράφους που έχουν προβεί σε αποκαλύψεις, προκειμένου να παραδώσουν το σύνολο των συλλεχθέντων καταγγελιών τελικά στον καταγγελλόμενο για να προετοιμάσει την απολογία του».
Αν οι καταγγελίες αφορούν ποινικά αδικήματα, «τότε οι φάκελοι θα στέλνονται και στον εισαγγελέα», προσθέτει το αντεπιστέλλον μέλος του ΣΕΗ στο Πειθαρχικό.
Το χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή του κάθε εισηγητής, προκειμένου «να συλλέξει τα στοιχεία και να ετοιμάσει τους φακέλους για να μεταβιβαστούν στους καταγγελλόμενους» είναι μια βδομάδα. Επομένως, οι διαδικασίες θα τρέξουν.
«Κάθε φάκελος καταγγελιών που θα φτάσει στα χέρια μας θα ανοίξει. Δεν υπάρχει φάκελος που δεν θα ανοιχθεί» μας διαβεβαιώνει το αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
«Δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα των καταγγελιών, αλλά και με το τι φτάνει στα χέρια μας τελικά από καταγγελίες και κατά πόσο συλλέγεται ένας σημαντικός όγκος καταγγελιών για ένα πρόσωπο. Θα προχωρούμε κανονικά όλες τις διαδικασίες. Δουλεύουμε παραπάνω από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Οι νέες καταγγελίες δεν σταματάνε» προσθέτει ο κ. Παναγόπουλος.
Καταγγελία σε social media, όπως του ηθοποιού Παναγιώτη Μπουγούρη (κατά του σημαντικού σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού, για τον οποίο σημείωσε: «Ήσασταν χυδαίος, προσβλητικός, ακρωτηριαστικός, ευνουχιστικός, ταπεινωτικός και απόλυτα χειριστικός!» θα λαμβάνονται υπόψη από το Πειθαρχικό;
«Έγραψε κάτι στο Ιnstagram του την προσωπική του άποψη, δεν κατήγγειλε κάτι στο σωματείο ο Μπουγιούρης» μας διευκρινίζει ο πρόεδρός του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας.
«Τι θα κάνουμε εμείς; Θα φωνάξουμε τον Μπουγιούρη να καταγγείλει τον Λιβαθινό και σε εμάς; Καταρχάς, δεν τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για bullying».
Οντισιόν στις 2 το ξημέρωμα για να μπει η ηθοποιός «στο κλίμα του έργου»
Η καταγγελία Μπουγιούρη αποτελεί ωστόσο, παραδέχεται ο κ. Μπιμπίλας, «μια καλή μαρτυρία για τον κώδικα δεοντολογίας που σκοπεύουμε να φτιάξουμε και θα αποτελεί όπλο σημαντικό, ώστε καθένας να ξέρει μέχρι ποίου σημείου μπορεί να φτάσει και να κάνει κάτι. Δηλαδή, αν καλεί για οντισιόν στο σπίτι του ο σκηνοθέτης, θα ξέρει ο ηθοποιός ότι δεν πρέπει κι αν πάει θα είναι συνυπεύθυνος για ό,τι συμβεί. Υπάρχει κοπέλα που έλεγε ότι την κάλεσαν και 2 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, για να είναι, λέει, στο κλίμα του έργου! Κι αυτή πήγε! Αν υπήρχε κώδικας δεοντολογίας, δεν θα πήγαινε και θα το είχε και δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία. Ο Κώδικας Δεοντολογίας θα λήξει πολλά κακώς κείμενα στον κλάδο μας» συνοψίζει ο κ. Μπιμπίλας.
Πηγή: Sputniknews