Περίπου 400.000 οι υπερμεγέθεις μάσκες στα σχολεία – Πότε θα διανεμηθούν οι καινούριες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Τις 400.000 φτάνουν οι υπερμεγέθεις μάσκες που διανεμήθηκαν σε σχολεία. Τι ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης για τη διόρθωση του προβλήματος.
Το θέμα με τις υπερμεγέθεις μάσκες για μαθητές μονοπωλεί από χθες τη δημόσια συζήτηση.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, περιφερειάρχη Αττικής και πρώην πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με τον οποίο συνομίλησε το Sputnik, οι λάθος μάσκες φτάνουν αυτή τη στιγμή τις 400.000 πανελλαδικά. Όπως μας είπε ο ίδιος, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι οι γονείς να χρησιμοποιήσουν τις υπερμεγέθεις μάσκες των παιδιών τους για δική τους χρήση και για να μην καταλήξουν φυσικά στον κάλαθο των αχρήστων.
Όπως τόνισε ο ίδιος, μέσα σε μια εβδομάδα με 10 ημέρες το πολύ, τα παιδιά στα σχολεία θα παραλάβουν νέες μάσκες, αυτή τη φορά στις σωστές διαστάσεις.
Ο κ. Πατούλης θεωρεί επίσης πως πρέπει να γίνει μια ουσιαστική διερεύνηση του πώς φτάσαμε σε αυτό το μεγάλο λάθος: δηλαδή αν ήταν οι λανθασμένες οδηγίες των Επιτροπών ή/και κακή δουλειά των πολλών και διαφορετικών κατασκευαστριών εταιρειών που μπήκαν στον χορό της παραγωγής.
Την ίδια στιγμή, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη διανομή της 2ης και 3ης μάσκας που αναμένεται να πάρουν τα παιδιά κι αν αυτές θα έχουν τελικά τις σωστές διαστάσεις. Άγνωστο παραμένει ακόμα και το ποσό (σ.σ. δημόσια χρήματα) που σπαταλήθηκε μέχρι στιγμής για τις μη ενδεδειγμένες για παιδιά μάσκες.
«Χαμένοι στη μετάφραση» Επιτροπές και κατασκευαστές
Όσο για το… «καυτό μπαλάκι» των ευθυνών με τις υπερμεγέθεις μάσκες αυτό συνεχίζεται να μεταφέρεται από χέρι σε χέρι.
Μιλώντας στο Open TV, ο Γ. Σταθόπουλος, ένας από τους προμηθευτές που έφτιαξε μάσκες για τα σχολεία είπε τα εξής:
«Οι οδηγίες που δόθηκαν εξαρχής και οι διαστάσεις ήταν 10×18 για τα παιδιά έως 10 ετών και 12×22 για τα παιδιά άνω των 10 ετών και για καθηγητές και δασκάλους. Το τελικό προϊόν είναι αυτό γιατί οι πτυχές είναι τρεις από δύο πόντους και υπάρχει γύρω γύρω από μία ραφή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προμηθευτές είχαν τονίσει το μεγάλο μέγεθος.
«Είναι ούτως ή άλλως μεγάλες, είχε σχολιαστεί και από εμάς τους προμηθευτές, το είχαμε πει, είχαν δοθεί και δείγματα. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες, να παράγουμε μάσκες μας είπαν με συγκεκριμένες διαστάσεις. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες. Όπως λέει «οι διαστάσεις καθορίστηκαν από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού»» ανέφερε διαβάζοντας την προκήρυξη.
Από την άλλη, όπως ανέφερε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας στον ΣΚΑΪ, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων, ενώ σημείωσε ότι οι διαστάσεις αφορούσαν τη μάσκα πριν διπλωθεί, ότι πρόκειται δηλαδή για το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν το ράψιμο, χωρίς τις πτυχώσεις.
Πηγή: Sputniknews