Στο «συρτάρι» φαίνεται πως μπαίνουν τα σχέδια για «Πάσχα στο χωριό», καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για χαλάρωση.
Το σενάριο για «Πάσχα στο χωριό» φαίνεται πως δίνει τη θέση του στο «Πάσχα στην πόλη» με ψήσιμο στα μπαλκόνια -όπως περίπου έγινε και πέρσι- καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, ενδέχεται να επιβαρύνει τους κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες.
Σύμφωνα με το STAR, φέτος θα κάνουμε Πάσχα στις πόλεις και δεν αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών τις ημέρες των γιορτών μετά τις 21:00 όπου ξεκινά η απαγόρευση, ενώ το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι όπως και τα Χριστούγεννα, δηλαδή με μία ακόμα οικογένεια και όχι πάνω από εννέα άτομα.
Αν κάτι τέτοιο τελικά επικρατήσει, τότε οι μετακινήσεις θα γίνονται με μήνυμα στο 13033 και με τον κωδικό 6.
Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα
«Εδώ καίγεται ο κόσμος, γίνεται πόλεμος, εμείς θα σκεφτόμαστε αν θα πάμε στα εξοχικά;» ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη όταν ερωτήθηκε για το Πάσχα.
Εκτίμησε πως τα μέλη της Επιτροπής, που είναι στην πλειονότητα γιατροί και ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, δεν θα πάρουν το ρίσκο να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό.
«Προχτές, βάλαμε σε ράντζα τους non-COVID ασθενείς» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης χαρακτήρισε δύσκολο το να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και τόνισε πως «απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το Πάσχα».
«Επιδημιολογικά είναι καλύτερα η μετακίνηση προς τα χωριά με μέτρα, γιατί το αντίθετο σημαίνει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σπίτια. Από την άλλη, κερδίζουμε ότι δεν θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που είναι με χαμηλό φορτίο» σχολίασε ως προς το δίλημμα των επόμενων ημερών.
Την αντίθεσή του στο άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Μαΐου και στην έξοδο του Πάσχα, εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι κυρίως η πίεση στις ΜΕΘ, εμείς υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τις 25 – 28 Απριλίου κοντά στις 890-900. Όλοι θα το θέλαμε, αλλά μία μαζική έξοδος το Πάσχα δεν βοηθά» ανέφερε ο καθηγητής στο ΟΡΕΝ.
Ανάσταση σε διαφορετικές ώρες
Από την πλευρά της, η καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, πρότεινε ανάσταση σε διαφορετικές ώρες για το φετινό Πάσχα.
Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο MEGA: «θα διασπαρεί ο κόσμος και δεν θα είμαστε όλοι μαζί», ενώ χαρακτήρισε ως σωτήρια την πιθανότητα ανοίγματος των μετακινήσεων το Πάσχα.
Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος – Επικοινωνία Μητσοτάκη και Ιερώνυμου
Σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπου θα εξεταστούν όλα τα σενάρια, ενώ είναι πιθανό να γίνουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Εκκλησίας.
Χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών.
Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται εκκλησιαστικές πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το «Χριστός Ανέστη» να ψαλεί νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ενώ εξετάζεται και το σενάριο να τελεστούν κάποιες ακολουθίες, όπως της Αποκαθήλωσης, του Επιταφίου και της Ανάστασης, σε εξωτερικό χώρο, με αποστάσεις, με μάσκες και με όλα τα υγειονομικά μέτρα.
Οι σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις για την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να γίνουν μέσα στην εβδομάδα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Πηγή: Sputniknews