Παροσμία: Το πολύ παράξενο και μοναδικό σύμπτωμα του κορονοϊού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 28 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ενα άγνωστο σύμπτωμα του κορονοϊού «αποκαλύπτεται», με Βρετανό γιατρό να παρουσιάζει το «πολύ παράξενο και μοναδικό» αυτό σύμπτωμα.
Ακόμη ένα σύμπτωμα έρχεται να προστεθεί στη λίστα με εκείνα που προκαλεί ο κορονοϊός. Λόγος για την παροσμία. Οσοι έχουν εμφανίσει αυτό το σύμπτωμα κάνουν λόγο για μία επίμονη και έντονη οσμή ψαριού και θείου αρκετό καιρό μετά την ανάρρωσή τους.
Η παροσμία, λέξη η οποία περιγράφει την «παραμόρφωση» της μυρωδιάς, ίσως επηρεάζει δυσανάλογα τους νέους και τους υγειονομικούς.
Ο χειρούργος ιατρός Nirmal Kumar αποκάλεσε το σύμπτωμα ως «πολύ παράξενο και μοναδικό». Ο καθηγητής και η ομάδα του, ήταν μεταξύ των πρώτων που είχαν εντοπίσει την ανοσμία ως σύμπτωμα της νόσου.
Παρέχοντας περισσότερες διευκρινίσεις στο Sky News, έκανε λόγο για ψευδαισθήσεις οσμής, κάτι που σημαίνει ότι «η αίσθηση της όσφρησης παραμορφώνεται, δυστυχώς, επί τα χείρω». Τόνισε πως είναι κάτι που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα.
Αφού έκανε λόγο για επιπτώσεις του ιού στο «νεύρο που ελέγχει την οσμή» επεσήμανε πως «πιθανότατα επηρεάζει και άλλα νεύρα και τους νευροδιαβιβαστές – τους μηχανισμούς που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο».
«Ορισμένοι κάνουν αναφορές περί ψευδαισθήσεις, διαταραχές του ύπνου, προβλήματα στην ακοή» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως παρότι είναι άγνωστοι οι μηχανισμοί του ιού «προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αναρρώσουν οι ασθενείς».
Τι αναφέρουν ασθενείς
Ο 24χρονος Daniel Saveski, ο οποίος ασθένησε τον Μάρτιο και είχε εμφανίσει ανοσμία, υποφέρει από παροσμία όλους αυτούς τους μήνες.
Μιλώντας για το δυσάρεστο σύμπτωμά του, περιέγραψε το πώς επιδρά στη ζωή του και δη την όρεξή του για φαγητό. «Εχει μειώσει την απόλαυση του φαγητού και είναι αποκαρδιωτικό να μην μπορώ να μυρίσω συγκεκριμένα φαγητά».
Για την «σοκαριστική» στιγμή που ξύπνησε και δεν είχε ούτε όσφρηση, ούτε γεύση, μίλησε και η Lynn Corbett.
«Από τον Μάρτιο έως και τα τέλη Μαΐου δεν μπορούσα να γευτώ τίποτα. Ειλικρινά, νομίζω ότι μπορούσα να δαγκώσω ωμό κρεμμύδι, τόση ήταν η απώλεια της γεύσης».
Η αίσθηση της οσμής επέστρεψε περί τον Ιούνιο, ωστόσο «τίποτα δεν μύριζε όπως έπρεπε».
«Τα περισσότερα μύριζαν άθλια, μία άσχημη γλυκιά μυρωδιά η οποία είναι δύσκολο να περιγραφεί καθώς δεν μου έχει ξανατύχει».
Πριν αρρωστήσει λάτρευε τον καφέ, ύστερα όμως δεν άντεχε ούτε την μυρωδιά του, την οποία χαρακτήρισε «ανυπόφορη».
Πηγή: Sputniknews