Παράνομη και εγκληματική η πώληση rapid tests σε φαρμακεία και ίντερνετ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 11 Νοεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ελεύθερη πώληση rapid tests για κορονοϊό γίνεται από ορισμένα φαρμακεία και μέσω διαδικτύου. Ποιες οι ανησυχίες των ειδικών επί του ζητήματος.
Ελεύθερα φέρονται να πωλούνται τα rapid tests στα φαρμακεία και στο ίντερνετ. Αρκεί μια απλή αναζήτηση, την ίδια στιγμή σε μια πλατφόρμα διαδικτυακού εμπορίου, ώστε να εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα λεγόμενα γρήγορα τεστ για να αναγνωριστεί ως θετικός ή αρνητικός στην COVID-19.
Μέσω διαδικτύου μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και τα καταστήματα στα οποία διατίθενται σε όλη την επικράτεια.
«Δεν έχουμε καταγγελίες περί πώλησης rapid tests σε φαρμακεία. Αν γίνεται κάτι τέτοιο, τότε είναι παράνομο» αναφέρει στο Sputnik ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.
Όπως εξηγεί, υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που αποσαφηνίζει ότι τα rapid tests πρέπει να γίνονται είτε σε εταιρείες, κλινικές, είτε σε οργανισμούς που διαθέτουν ιατρικό προσωπικό και ειδικότερα μικροβιολόγους.
Ο νόμος αναφέρει ότι η εταιρεία που τα προμηθεύεται οφείλει να διαθέτει πιστοποιημένο γιατρό που μπορεί να προβεί στη διεξαγωγή τους.
«Όσοι διεξάγουν τα τεστ είναι υποχρεωμένοι να τα καταχωρούν σε ειδική πλατφόρμα με ημερομηνίες και τα απαραίτητα στοιχεία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το κάνει κάποιος πολίτης μόνος του, ούτε και σε φαρμακείο» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τις online παραγγελίες, ο κ. Λουράντος επισημαίνει: «Είμαστε κατά της online παραγγελίας των rapid tests, από εκεί και πέρα όμως φεύγει από τις δικές μας αρμοδιότητες. Από την πλευρά μας, έχουμε κάνει άπειρες καταγγελίες για φάρμακα που πωλούνται μέσω διαδικτύου, ενώ χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις ώστε να δοθούν από τα φαρμακεία. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις για τα rapid tests, όπως αυτές που προαναφέραμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας στο Sputnik, o Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αιγινητείου Νοσοκομείου, ο οποίος αντιδρά στην ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε σε rapid test μέσω φαρμακείου ή ηλεκτρονικού εμπορίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί εγκληματικό:
«Τα αντιγονικά τεστ, δεν μπορούν να γίνονται σε καμία περίπτωση από άτομα που δεν έχουν σχέση με το ιατρικό επάγγελμα και τις εργαστηριακές ειδικότητες. Δεν είναι τεστ κυήσεως για να τα προμηθεύεται κάποιος από το φαρμακείο. Είναι επικίνδυνο, καθότι η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει το πώς γίνεται η λήψη, δεν ξέρουμε αν διαβάζονται σωστά. Μπορεί να αποβεί εγκληματικό, δηλαδή να αποπροσανατολιστεί ο φορέας του ιού και να θεωρεί ότι είναι αρνητικός, ενώ στην πραγματικότητα να αποτελεί μια επιδημιολογική βόμβα. Δεν είναι σε θέση κάποιος που δεν είναι γιατρός να εκτιμήσει το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το κλινικό πρόβλημα του ασθενούς».
Στο παρελθόν, ο ίδιος έχει εξηγήσει στο Sputnik τον σωστό τρόπο διεξαγωγής αυτών των τεστ.
Επικοινωνήσαμε με τη γενική γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, για το ζήτημα της πώλησης των rapid tests, ωστόσο έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση.
Λάμπρος Ζαχαρής