Παραλήρημα Ερντογάν: «Ο Μακρόν έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στο Λίβανο»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Αυγούστου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , , ,

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), σα να βρισκόταν σε παραλήρημα σχολίασε τη στάση του Γάλλου Προέδρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του σε υψηλούς τόνους και τον κατηγόρησε ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Παρίσι.
«Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν στον Λίβανο την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες».
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.
Μολονότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν μετέβη προσωπικά στη Βηρυτό, έστειλε εκεί την περασμένη εβδομάδα τον αντιπρόεδρό του και τον υπουργό Εξωτερικών του.
Ο Λίβανος τελούσε υπό γαλλική εντολή από το 1920 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1943. Προηγουμένως βρισκόταν επί τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία.
Οι επιθέσεις του Ερντογάν σημειώνονται σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, οι οποίες έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.
Το Παρίσι κατήγγειλε τις «μονομερείς» ενέργειες της Αγκυρας και ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) πως ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία του στην ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη δύο πολεμικών αεροπλάνων και δύο πολεμικών πλοίων.
Ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε αυτή την είδηση με αγανάκτηση, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι «ξεπέρασε τα όρια» και ότι «επιδιώκει τον πόλεμο».
Ο Ερντογάν δεν σχολίασε άμεσα τη γαλλική απόφαση, όμως καταφέρθηκε, χωρίς να την κατονομάσει, εναντίον μιας «χώρας που δεν έχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο», την οποία κάλεσε «να μην πιστεύει πως είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι».
«Ο Μακρόν και οι άλλοι σαν κι αυτόν το μόνο που θέλουν είναι να φέρουν πίσω την αποικιοκρατία μέσω των πράξεών τους στην περιοχή. Αυτό απέχει πολύ από τους στόχους της Τουρκίας».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Αμυνας, η Γαλλία στέλνει δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και μια φρεγάτα κλάσης «Lafayette» στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή. Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, όπου μεταξύ άλλων, είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο.
«Η Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας»
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, όπως μεταδίδει η Daily Sabah, είναι πιθανή μία αμοιβαία επωφελής λύση στη συνεχιζόμενη κρίση με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του διαλόγου και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα – όχι η Τουρκία – αυξάνουν τις εντάσεις στη Μεσόγειο με το να αγνοούν την Τουρκία», τόνισε.
Οπως υποστήριξε, παρότι η Τουρκία δεν έχει κανένα σκοπό να παραβιάσει τα δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη πλευρά δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικά της δικαιώματα από άλλους.
«Η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα παρά νόμιμες ενέργειες στο πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.
Πηγή: Sputniknews