«Το μείζον ζήτημα είναι να ξεδιπλώσουμε τις απόψεις και τις ατζέντες μας για να μπορέσει ο κόσμος να διαλέξει», υπογράμμισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη στο MEGA.
«Πρέπει να διαφυλάξουμε τη στρατηγική μας, που λέει ότι είμαστε το κόμμα της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης και εκτεινόμαστε από την αριστερά ως στο προοδευτικό κέντρο. Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι πρέπει να μείνουμε ριζοσπαστική αριστερά και απόψεις, με τις οποίες διαφωνώ βαθιά, που λένε ότι αυτές οι έννοιες δεν έχουν νόημα να τις χρησιμοποιούμε. Περιμένω να ακούσω και άλλες απόψεις για το πώς το κόμμα πρέπει να οργανωθεί. Δεν είναι ακόμα πλήρης ο διάλογος και οι τοποθετήσεις», σημείωσε, ενώ απηύθυνε «έκκληση» να «πέσουν οι τόνοι».
«Έχει δικαίωμα ο καθένας να κριθεί για την πορεία του και την ατζέντα του. Και έχει υποχρέωση να ξεδιπλώσει την ατζέντα του. Δηλαδή, υπάρχουν μείζονα ζητήματα για τα οποία δεν μπορεί κανένας από τους πέντε μας να σιωπά, όπως η διεθνής θέση της χώρας μας, τα ευρωπαϊκά ζητήματα, το πώς θέλουμε το κόμμα μας, το τι σχέσεις θα έχουμε με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αν θα είμαστε κόμμα των δομών ή αν θα είμαστε κόμμα των μελών. Αυτά δεν είναι ερωτήματα τα οποία μπορούν να περάσουν ή να καλυφθούν από μια ομιλία, η οποία ενδεχομένως να έχει εμφανή κενά», ανέφερε.
«Στις 15 Μαΐου του 2022 ήρθαν 110.000 νέα μέλη και δεν αξιοποιήθηκε αυτή η διαθεσιμότητα. Αν αυτή την αλήθεια δεν την πούμε, δεν θα έρθουμε σε επαφή με τα μεγάλα ερωτηματικά που έχει ο κόσμος που μας παρακολουθεί για το αρνητικό αποτέλεσμα. Αν δεν ομολογήσουμε ότι χάσαμε μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης και ότι μας στοίχισαν πολιτικές που ασκήσαμε, κατόπιν τροϊκανών πιέσεων βεβαίως, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, πώς θα μιλήσουμε με αυτό τον κόσμο; Τι θα τους λέμε; Καλά σας κάναμε και μας ψηφίσετε, θα τα ξανακάνουμε;», διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς σχετικά με τα εθνικά θέματα, είπε μεταξύ άλλων: «Αύριο έχουμε τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. Διαβλέπω έναν κίνδυνο να έρθει μία συμφωνία η οποία αποδομεί όσα κατέκτησε η χώρα την περίοδο 2015 – 2019. Εγώ λέω ευθέως ότι συναίνεση σε τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να δώσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση. Διότι εμείς είμαστε φύσει και θέσει αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι, πατριώτες και διεθνιστές, αλλά δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι. Δίπλα μας έχουμε μια χώρα η οποία είναι επιθετική, είναι αναθεωρητική. Ας δει κανείς στον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας και καθίσει να μετρήσει πόσες συγκρούσεις πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε στην ισορροπία που ονειρεύεται η Τουρκία. Ερωτώ: θα έρθει μια συμφωνία με την Τουρκία. Μάλιστα. Θα σταματήσει η Τουρκία να αμφισβητεί το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο για την Ελλάδα;».