25.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠανόραμα ελληνικής ζωγραφικής στη δημοπρασία της VERGOS Auctions

Πανόραμα ελληνικής ζωγραφικής στη δημοπρασία της VERGOS Auctions

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό

Με μια πλειάδα εμβληματικών έργων τέχνης που καλύπτουν τις σημαντικότερες περιόδους της ελληνικής εικαστικής σκηνής, αποχαιρετά ο Οίκος VERGOS Auctions το 2021 με την τελευταία, δημοπρασία της χρονιάς. Η δημοπρασία χωρίζεται σε 3 μεγάλες θεματικές ενότητες: Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών – Φιλελληνικών και Λαϊκών Αντικειμένων.

Pierre Bonirote, Η Παρηγοριά, λάδι σε χαρτόνι, 32 x 40 cm, €15.000-20.000

Η χρονολογική αναδρομή του πρώτου μέρους της δημοπρασίας, ξεκινάει με έργα των μεγάλων δασκάλων των αρχών του 20ού αιώνα, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Κωνσταντίνος Παρθένης και φθάνει μέχρι τις μέρες μας, με νεωτεριστικά έργα σύγχρονων δημιουργών, όπως ο Παύλος [Διονυσόπουλος], η Χρύσα [Βαρδέα] και ο Στήβεν Αντωνάκος, καλύπτοντας επίσης όλες τις ενδιάμεσες περιόδους.
Ανάμεσα στο πλήθος έργων που ξεχωρίζουν, έντονο αναμένεται το ενδιαφέρον για την “Ποδηλασία στους λοφίσκους”, του Αλέκου Φασιανού.
Κεντρικό θέμα του έργου αποτελεί το ποδήλατο, μία ανάμνηση από την παιδική ηλικία του ζωγράφου και σήμα κατατεθέν της εικαστικής του πορείας από το 1966. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια της επιστροφής του στην Ελλάδα από το Παρίσι, ο ζωγράφος είχε επιλέξει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, το οποίο είχε μεταφέρει από τη γαλλική πρωτεύουσα. Σύντομα όμως αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, καθώς οι κυκλοφοριακές συνθήκες της Αθήνας δεν άφηναν μεγάλα περιθώρια ασφαλούς μετακίνησης.
Τα τρία σχέδια για το Δημαρχείο Αθηνών του Φώτη Κόντογλου αναμένεται επίσης να κεντρίσουν το ενδιαφέρον στη δημοπρασία.

Σημαία-της-επαναστατημένης-Ύδρας-E15.000-20.000

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Δημαρχείου της Αθήνας τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ανατέθηκε στους επιφανέστερους ζωγράφους της εποχής, Φώτη Κόντογλου, Γιώργο Γουναρόπουλο και Κωνσταντίνο Παρθένη, η φιλοτέχνηση των αιθουσών του Δημαρχείου. Τα συγκεκριμένα σχέδια αποτελούν τη σπουδή του Μικρασιάτη λογοτέχνη, ζωγράφου και αγιογράφου Φώτη Κόντογλου για τα μνημειακά έργα του που κοσμούν ακόμη και σήμερα το Δημαρχείο της Αθήνας.
Στο δεύτερο μέρος της δημοπρασίας ξεχωρίζει το έργο του Pierre Bonirote, “Η Παρηγοριά” στο οποίο απεικονίζεται μητέρα να παρηγορεί την κόρη της, είτε μετά από αποχωρισμό από τον αγαπημένο της, είτε γιατί αυτός δεν επέστρεψε ακόμα. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο ζωγράφος επανέλαβε το θέμα τουλάχιστον άλλες δύο φορές, “Η Παρηγοριά” φαίνεται πως γνώρισε αρκετή επιτυχία, σε σημείο μάλιστα που να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχο έργο του Θ. Βρυζάκη (Η Παραμυθία,1847).

Ο Βασιλικός Κήπος,
λάδι σε μουσαμά, 53 x 79 cm.
Τιμή εκτίμησης: € 30.000 – 40.000

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε ένα σπάνιο ιστορικό αντικείμενο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για τη Σημαία της Ύδρας (δεκαετία 1820) η οποία προέρχεται από τους απογόνους του ένδοξου οπλαρχηγού, Κωνσταντίνου Κανάρη.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης έκθεσης που θα προηγηθεί της δημοπρασίας στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν αυτοπροσώπως έργα που επιθυμούν.
Έκθεση
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, 6:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ.
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Συστήνεται στους ενδιαφερόμενους η συμμετοχή τους στη δημοπρασία online ζωντανά μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Οίκου, καθώς και μέσω τηλεφωνικής ή γραπτής προσφοράς.
θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ στο Βοτανικό

*Φωτογραφία: ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος, Ποδηλασία στους λοφίσκους, ακρυλικό σε χαρτί επικολλημένο σε πανί, 150 x 195 cm. Τιμή εκτίμησης: € 40.000 – 60.000

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ