Παγκόσμια πρεμιέρα για το έργο του Αντ. Φωνιαδάκη «Salema Revisited» στο ΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 12 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited» γιορτάζει ο διεθνής Ελληνας χορογράφος, Αντώνης Φωνιαδάκης, τα τριαντάχρονα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο, 16 και την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου (στις 20:00), στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.
Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ένταση και στον παλμό των χορών της Κρήτης, τόπο καταγωγής του Α. Φωνιαδάκη. Συνταξιδιώτες του, ο Πάρις Περυσινάκης, ο οποίος έγραψε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης, και οι μουσικοί Γιώργος Σκορδαλός, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Βαρθακούρης και Γιώργος Μακρής. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Σάκης Μπιρμπίλης και τα κοστούμια ο Αναστάσιος Σοφρονίου.
Με τη νέα του δημιουργία «Salema Revisited», ο διεθνής Ελληνας χορογράφος ουσιαστικά θέλει να τιμήσει την μουσική και τους χορούς της Κρήτης, που είναι και ο τόπος καταγωγής του.
Καθώς οι κρητικοί χοροί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του νησιού και υπάρχουν πολλές παραλλαγές από τόπο σε τόπο, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο Φωνιαδάκης αισθάνεται την ανάγκη να «παρουσιάσει τη δική του οπτική γωνία για το πώς η παράδοση μπορεί να υπάρχει και να συνομιλεί με άλλες μορφές έκφρασης, όπως ο σύγχρονος χορός, χωρίς να απειλείται ή να προσβάλλεται, αλλά να εμπλουτίζεται και να προωθείται σε ένα ευρύτερο κοινό με σεβασμό και εκτίμηση».
Στη χορευτική κληρονομιά της Κρήτης καταγράφονται εικοσιπέντε είδη χορών, οι οποίοι δεν ήταν γνωστοί σε ολόκληρο το νησί, αλλά ανθούσαν ο καθένας σε κάποια περιοχή της Κρήτης. Οπως η γιτσικιά σούστα, η γλυκομηλίτσα, το ρόδο, ο φτερωτός συρτός, ο κουτσαμπαδιανός, ο τριζάλης ο απανωμερίτης, το μικρό μικράκι, ο μπριμιανός ή πρινιώτης, ο αγκαλιαστός, ο ξενομπασάρης, ο ζερβόδεξος, καθώς και πολλά είδη σιγανών και πηδηχτών χορών.
Με το «Salema Revisited», ο δημιουργός δεν επιχειρεί να αποτυπώσει τον καθέναν από αυτούς τους χορούς, μια και δεν είναι αυτή η πρόθεση του. Επιθυμεί να ερμηνεύσει με το προσωπικό του στυλ, τη ζωντάνια, την ομορφιά, τον ρυθμό και τον λυρισμό της κρητικής μουσικής. Μα πάνω από όλα την ένταση και τη δύναμη του πεντοζάλη (που έχει δέκα βήματα) και που θυμίζει την απόφαση των Σφακιανών να αρχίσει η επανάσταση, απόφαση που έλαβαν στις 10 Οκτωβρίου 1769. Η μουσική του αποτελείται από δώδεκα πάρτες (μουσικές φράσεις, γυρίσματα) προς τιμήν των δώδεκα πρωτεργατών της εξέγερσης.
Εστιάζοντας σε διαφορετικές μελωδικές και ρυθμικές εναλλαγές στο μουσικό μέρος της παράστασης, ο Φωνιαδάκης δημιουργεί μια πολύχρωμη και πολυμορφική χορογραφική σύνθεση στη διάρκεια του έργου.
Οι αρχές και τα μοτίβα των παραδοσιακών χορών λοιπόν παραφράζονται παιχνιδιάρικα και τολμηρά σε ένα απρόσμενο χορογραφικό ταξίδι, με τους χορευτές και τους μουσικούς να καλούν τους θεατές να ταξιδέψουν στην ένταση, στον παλμό, στη μελωδία, αλλά και στον μυστικισμό που πηγάζει από την κρητική μουσική.
Γεννημένος στην Ιεράπετρα Κρήτης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης άρχισε από παιδί να χορεύει στο νησί και συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Ελβετία ως αποδέκτης της υποτροφίας «Μαρία Κάλλας». Βρέθηκε από τα πρώτα βήματα τα καριέρας του να χορεύει στην ομάδα του Μωρίς Μπεζάρ και σύντομα να δημιουργεί χορογραφίες κατόπιν ανάθεσης για τα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.
Ως προσκεκλημένος χορογράφος έχει συνεργαστεί με σημαντικά σχήματα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της Οπερας της Λυών, η ομάδα χορού της Μάρθα Γκράχαμ (Martha Graham Dance Company), η Ομάδα Rambert στο Λονδίνο, το Aterballetto στην Ιταλία, τα Βασιλικά Μπαλέτα της Φλάνδρας, το Μπαλέτο της Γενεύης, ενώ διετέλεσε διευθυντής στο Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Εχει εργαστεί ως σύμβουλος κίνησης στην ταινία «NOAH» του Ντάρρεν Αρονόφσκυ, πήρε το βραβείο Danza and Danza ως καλύτερος χορογράφος το 2012 στην Ιταλία για το έργο «Les Noces», ενώ το 2018 έλαβε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας της Ένωσης Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών για τον «Γαλαξία» που δημιούργησε κατόπιν κοινής ανάθεσης του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Εκπαιδευτικές δράσεις
Οι δύο παραστάσεις του «Salema Revisited» συμπληρώνονται από δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Στις 15 Οκτωβρίου (στις 18:00) ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα συνομιλήσει με το κοινό στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, προσεγγίζοντας το θέμα «Αναγκαία προδοσία – Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους: διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας» (είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση). Περισσότερες πληροφορίες για την ανοιχτή συζήτηση αλλά και για κράτηση θέσεων εδώ: https://www.megaron.gr/event/anagkaia-prodosia/
Την επόμενη μέρα (16/10), στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα με τους βοηθούς χορογράφου Εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών διάρκειας δύο ωρών, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις καλλιτεχνικές παραγωγές του (κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ). Αποκλειστικά τηλεφωνικές κρατήσεις θέσεων στους αριθμούς: 210 7282363 και 210 7282348. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο: https://www.megaron.gr/event/ergastirio-chorou-gia-efibous-apo-12-eton/
Η προπώληση για την παράσταση σύγχρονου χορού «Salema Revisited» έχει ήδη
αρχίσει.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ