13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίον του Άρεως

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πεδίον του Άρεως

Με μεγάλη ποικιλία περιβαλλοντικών εκδηλώσεων και δράσεων καθώς και προσφορά εδεσμάτων από την Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως με τη συμμετοχή πλήθους πολιτών και παιδιών, η μεγάλη γιορτή για το Περιβάλλον που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.
Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «βασική προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και η δημιουργία μια πράσινης Περιφέρειας πρότυπο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Παρατήρησε ότι σταδιακά, η Αττική μετατρέπεται σε μια πράσινη Περιφέρεια με σειρά έργων που υλοποιούνται, όπως αυτά για την αντιπλημμυρική προστασία, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με led και προσεχώς με την απόκτηση των πρώτων 40 ηλεκτροκίνητων οχημάτων. «Στόχος μας είναι σταδιακά όλος ο στόλος οχημάτων να αντικατασταθεί ενώ το Πεδίον του Άρεως και το Πάρκο Τρίτση σταδιακά εξελίσσονται σε Μητροπολιτικά Πάρκα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δράσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Στο πλαίσιο της γιορτής προσφέρθηκαν στους πολίτες εδέσματα που παρασκεύασαν οι σεφ του Acropolis Chef Club of Attica, από προϊόντα που διέθεσε η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ). Επίσης 150 μερίδες φαγητού οι οποίες παραδόθηκαν στον Πατέρα Μάξιμο της ενορίας Αγ. Φωτεινής Ιλισού για πολίτες που έχουν ανάγκη. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη η ΠΟΣΠΛΑ θα παραδώσει τις επόμενες ημέρες σημαντική ποσότητα προϊόντων στηρίζοντας το ανθρωπιστικό έργο της ενορίας. Ο Γ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Λέσχης Κ. Μουζάκη και τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΛΑ Δ. Μουλιάτο, για τη προσφορά και για τη συμβολή των πωλητών λαϊκών αγορών στη δράση ενημέρωσης για την ανακύκλωση καθώς σε διάστημα περίπου 30 ημερών, μέσω των κινητών πράσινων σημείων έλαβαν κάρτα ανταποδοτικότητας πάνω από 63.000 πολίτες.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 5μμ περιλαμβάνοντας περιβαλλοντικές δράσεις μεταξύ των οποίων:
– Ο Ειδικός Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομούς Αττικής (ΕΔΣΝΑ) παρείχε ενημέρωση για την ανακύκλωση από τα Κινητά Πράσινα Σημεία.
– Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε το έργο «LIFE -IP 4 NATURA», με δράσεις για τη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, ενώ μικροί και μεγάλοι περιηγήθηκαν με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας στα μονοπάτια του Υμηττού.
– Η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Π.ΟΣ.Π.Λ.Α) μοίρασε στους επισκέπτες εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
– Ο Οργανισμός Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης βρισκόταν εκεί με το κινητό κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
– Το Fashion Revolution Greece και ορισμένα brands βιώσιμης μόδας από το δίκτυό του, παρουσίασαν δείγματα της δουλειάς τους, βιώσιμα προϊόντα μόδας, ενώ μέσα από σύντομα live pitches ενημέρωσαν τους πολίτες για την ηθική μόδα, τις πρακτικές βιώσιμης μόδας που έχουν ενσωματώσει στα brands τους, τα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία.
– Η CLEAN UP GREECE ενημέρωσε, για τη δράση της και τους καθαρισμούς που δρομολογεί. Μαζί της, οι εταιρείες PHEE & IMPACT TRIP. Η πρώτη, μια νεοφυής επιχείρηση ανάπτυξης και κατασκευής φυσικών υλικών, όπως τα φύλλα του θαλάσσιου φυτού της Ποσειδωνίας, το βιοαπόβλητο καφέ και λοιπά φυτικά υπολείμματα τα οποία μετατρέπονται σε χρηστικά αντικείμενα. Η δεύτερη, κοινωφελής επιχείρηση που δημιουργεί και προωθεί Υπεύθυνες Ταξιδιωτικές Εμπειρίες στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Κροατία, στην Ιταλία και τώρα και στην Ελλάδα.
– Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ με τη δράση της «Γίνε Αγρότης στο Μπαλκόνι σου» έμαθε στους επισκέπτες πώς να φτιάχνουν κομπόστ στο σπίτι και τι μπορούμε να φυτεύσουμε.
– Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΤΕΝΣ ομόρφυνε, ζωγραφίζοντας, συλλεκτικούς κάδους ανακύκλωσης.
– H CANTINA απασχόλησε τους μικρούς επισκέπτες με τρία βιωματικά εργαστήρια που στόχο είχαν να διασκεδάσουν αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά γύρω από το περιβάλλον.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ