13.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣΌταν το στέγαστρο ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ εγκρίθηκε ως πέργκολα

Όταν το στέγαστρο ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ εγκρίθηκε ως πέργκολα

Το κράτος προέβη σε τεράστιες αυθαιρεσίες και δεν μπορούσε να το επισκευάσει

Πολύς λόγος έχει γίνει για την τεράστια καθυστέρηση επισκευής του περίφημου στέγαστρου του αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι λόγω του κατεπείγοντος ολοκλήρωσης των έργων, καθώς είχαμε πάρει κίτρινη κάρτα από τον τότε Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ (Jacques Jean Marie Rogge 1942-1921) προκειμένου να εγκριθούν και να προχωρήσουν οι εργασίες το χαρακτήρισαν πέργκολα! Αλλωστε, ήταν αυθαίρετο μέχρι το 2014, δηλαδή δεν είχε οικοδομική άδεια για 10 χρόνια. όταν και η τότε κυβέρνηση το νομιμοποίησε.

Πάνω σε αυτή την “πέργκολα” βάρους 8.700 τόνων έγιναν πλείστες όσες αυθαιρεσίες

Σε ανακοίνωσή της τον Οκτώβριο του 2014 η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού παραδέχεται ότι δεν μπορούσε να κάνει εργασίες συντήρησης γιατί ήταν αυθαίρετες όλες οι κατασκευές καθώς τοποθετήθηκαν γρήγορα για να προλάβουν τις ημερομηνίες.

Το κράτος αυθαιρετεί και μετά νομιμοποιεί

Λέει η ανακοίνωση του 2014 για τη νομιμοποίηση της:
«Η τακτοποίηση έγινε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 29 του νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174/Α/8-8-2013) «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο μετά από συνεργασία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ανδριανού με τον τότε αν. Υπουργό κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Η τακτοποίηση αφορά τις εξής κατασκευές:

Το στέγαστρο του Κεντρικού Σταδίου
Το στέγαστρο του Ποδηλατοδρομίου- H μετατροπή του Ποδηλατοδρομίου σε κλειστή εγκατάσταση
H θολωτή περιοχή περιπάτου «Αγορά»
Το Τείχος των Εθνών
Τα δύο στέγαστρα στις πύλες εισόδου επί της Κύμης και επί της Νεραντζιωτίσσης τα pavilions που είναι κτίσματα με βοηθητικές χρήσεις (χώροι υγιεινής κοινού, γραφεία ομοσπονδιών, κλπ)

Όλες οι περιφράξεις και όλα τα στοιχεία διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
Επεκτάσεις στο Ανοικτό Κολυμβητήριο που χρησιμοποιούνται ως γραφεία
Τέσσερα κτίσματα υποσταθμών της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο
Αλλαγή χρήσεις στα κτίρια των ξενώνων, τα οποία πλέον στεγάζουν υπηρεσίες του – Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού και διαφόρων Ομοσπονδιών.

Οι ΠΑΕ χρωστούν στο ΟΑΚΑ και το ΟΑΚΑ σε εταιρεία φυσικού αερίου
Εγγραφο με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2019, δηλαδή έξι μήνες πριν από τις εκλογές, είναι από τα πρακτικά συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΚΑ με οικονομικά θέματα, για τη διαχείριση που γίνεται και με συζήτηση που γίνεται για το αν πρέπει να υπάρξουν έκτακτες δαπάνες οι οποίες αφορούν και το στέγαστρο.

«Ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογιστηρίου ενημερώνει ότι, όσον αφορά δαπάνες σχετικές με τους εργαζόμενους , έχει το ΟΑΚΑ το δικαίωμα να κάνει αναθεώρηση ζητώντας χρήση των ταμειακών διαθεσίμων. Προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά χρέη των Ομοσπονδιών προς το ΟΑΚΑ , ενώ το ΟΑΚΑ δεν οφείλει παρά μόνο για το φυσικό αέριο περίπου 1.000.000 ευρώ (η υπόθεση έχει πάρει τη δικαστική οδό) και για καθαριότητα περίπου 80.000 (παλιά υπόθεση σε διαπραγμάτευση)

ΑΠΟΦΑΣΗ: Το Δ.Σ. , μετά από διαλογική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα όπως στο σώμα του προϋπολογισμού 2019 που θα κατατεθεί υπάρξει σημείωση για επιπλέον ανάγκες του ΟΑΚΑ (συντήρηση στεγάστρου Καλατράβα, πιθανό κόστος συντήρησης εγκαταστάσεων, προσλήψεις προσωπικού κτλ). Παράλληλα θα τεθεί ερώτημα στην εποπτεύουσα αρχή σχετικά με τα χρέη των Ομοσπονδιών προς το ΟΑΚΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ