25.3 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ορθή περιβαλλοντική διαχείριση είναι πολυπαραμετρική, εμπλέκονται πολλοί φορείς και διαμορφώνουν δύσκολη...

Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση είναι πολυπαραμετρική, εμπλέκονται πολλοί φορείς και διαμορφώνουν δύσκολη εξίσωση

Οι καλύτερες πρακτικές για «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση σε Ελλάδα και Γερμανία

Την ανάγκη εξασφάλισης στρατηγικών συνεργιών μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων με στόχο την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων για την ανακύκλωση απορριμμάτων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλειος Γούναρης, μιλώντας, προ ημερών, στο Thessaloniki Helexpo Forum με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση στη Γερμανία και στην Ελλάδα», που συνδιοργανώθηκε από τη Helexpo και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Βασίλειος Γούναρης, συγκρίνοντας τις επιδόσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας στην ανακύκλωση απορριμμάτων, τόνισε ότι η Γερμανία διαθέτει σαφή υπεροχή, διότι εφαρμόζει τις κοινοτικές οδηγίες ήδη από το 1987, ενώ η Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια εστίασε οργανωμένα και με πρόγραμμα στο εν λόγω θέμα. Όπως εξήγησε, στη Γερμανία το ποσοστό ανακύκλωσης φτάνει στο 56% όταν στην Ελλάδα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώνεται στο 16% -ίσως και χαμηλότερα-, το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγει στα ΧΥΤΑ στην Ελλάδα αγγίζει το 77%, ενώ στη Γερμανία είναι μηδενικό, επίσης το ποσοστό της κομποστοποίησης στη Γερμανία έχει αυξηθεί στο σχεδόν 20%, ενώ στην Ελλάδα υπολείπεται του 5% και η αποτέφρωση για ανάκτηση ενέργειας στη Γερμανία φτάνει το 32%, ενώ η ελληνική επίδοση είναι μόλις 3%.
Αναφερόμενος στα θετικά της ανακύκλωσης απορριμμάτων, ο κ. Β. Γούναρης τόνισε ότι, αν η Ελλάδα ανέβαζε το ποσοστό της κομποστοποίησης στο 25% θα υπήρχε μία ελάφρυνση των απορριμμάτων στις χωματερές πάνω από 40%. «Υπολογίζεται ότι, το 2023 η ανακύκλωση πλαστικών στη Γερμανία θα ξεπεράσει από 65%. Πρόκειται για ένα success story, το οποίο καλείται να ακολουθήσει η Ελλάδα, εξασφαλίζοντας πολλά περιβαλλοντικά και άλλα οφέλη» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, για να συμπληρώσει: «Είναι στο χέρι μας να στηρίξουμε την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών μείωσης της εξάρτησης από τους χώρους Υγειονομικής Ταφής. Θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες, ώστε να λειτουργήσουν ανάλογα, να εκπαιδευτούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, εφαρμόζοντας το πλαίσιο των τεσσάρων συστημάτων συλλογής απορριμμάτων και να συμβάλλουν ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Ανδρέας Σπυρίδης, Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, στο χαιρετισμό του, που άνοιξε την εκδήλωση, τόνισε ότι στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης καθώς και στον τομέα του βιοαερίου έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία έτη στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, μεγάλες ποσότητες αποβλήτων διαχειρίζονται ανεπαρκώς, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν έδαφος για πολλές επενδυτικές, αλλά και ερευνητικές ευκαιρίες, πρόσθεσε.
Ο κ. Κωνσταντίνος Τσίοπτσιας, Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., υπογράμμισε ότι με βάση την οδηγία του 2008 για τη διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, επιλέχθηκε ένα σύστημα με τέσσερις διαφορετικούς κάδους και όχι τον μπλε κάδο που όλοι γνωρίζουμε. Έτσι, όπως ανέφερε, «στη Δυτική Μακεδονία αναπτύχθηκε ένα σύστημα όπου χρησιμοποιούνται τέσσερις διαφορετικοί κάδοι για ισάριθμα υλικά που είναι το πλαστικό, το γυαλί, τα μέταλλα και το χαρτί. Πρόθεσή μας είναι να επιτύχουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων. Το τέλος «ταφής» αποτελεί έναν στόχο προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως θα απαιτηθεί χρόνος για την επίτευξή του».
Ο κ. Κώστας Παπανικολάου, Διευθυντής Τομέα Κυκλικής Οικονομίας, Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί, σημείωσε ότι το πεδίο της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης λογίζεται πολυπαραμετρικό, ενώ εμπλέκονται πολλοί φορείς, όπως υπουργεία, δήμοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, οι ίδιοι οι πολίτες, διαμορφώνοντας έτσι μία δύσκολη εξίσωση. Ωστόσο, τα τελευταία 2-3 χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες, μέσα από ένα μείγμα πολιτικής με θεσμικά εργαλεία, που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του ΒΕΡΓΙΝΑ TV, κα Χριστίνα Τσόρμπα.

«Υπάρχει εθνικό θεσμικό πλαίσιο μέσω του οποίου ενσωματώθηκαν όλες οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες, υπάρχει όμως και καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων. Η πολιτεία έχει χρέος να εστιάσει στους χρόνους εκτέλεσης των όσων προβλέπονται στο πεδίο της ανακύκλωσης και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν, ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε ο κος Γούναρης.

 

ΦΩΤΟ: (στην οθόνη) Βασίλειος Γούναρης, Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, (από αριστερά) Χριστίνα Τσόρμπα, δημοσιογράφος, Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Τσίοπτσιας, Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Σ.&Κ. Αθανασιάδης ΙΚΕ και Εκπρόσωπος της WEIMA Maschinenbau GmbH, Κώστας Παπανικολάου, Διευθυντής Τομέα Κυκλικής Οικονομίας, Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ- Σύμβουλοι Μηχανικοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ