23.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα των Μανωλίδη, Μυταρά και Φασιανού

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα των Μανωλίδη, Μυταρά και Φασιανού

Στην 33η κατά σειρά δημοπρασία και παρουσιάζει μια πλούσια και ποιοτική συλλογή έργων τέχνης στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα από τις 5 μέχρι τις 7 Ιουνίου 2023.

Η συλλογή περιλαμβάνει 123 έργα Κύπριων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών που θα δημοπρατηθούν στις 8:00 μ.μ. στην Αίθουσα Μακεδονία.

Από τη δημοπρασία αυτή ξεχώρισαν τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών.

Τα έργα των Μανωλίδη, Μυταρά και του Φασιανού ταξιδεύουν τον θεατή στον κόσμο της φαντασίας

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου
Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου

Θεόδωρος Μανωλίδης (γ. 1940)

Υπογεγραμμένο κάτω δεξιά: ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ

Λάδι σε καμβά, 67 Χ 67 εκ.

€3.500 – 5.000

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1957-1961) κοντά στον Γιάννη Μόραλη και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1961-1962).Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες η Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1974.Στη ζωγραφική του, παραμένοντας πιστός στη ρεαλιστική, φωτογραφική σχεδόν απεικόνιση, ασχολήθηκε αρχικά με εικόνες της καθημερινής ζωής, εισάγοντας στη συνέχεια τη νεκρή φύση και τα εσωτερικά, στα οποία όμως είναι πάντα παρούσα η ανθρώπινη μορφή. Οι συνθέσεις του, εμπλουτισμένες με πλήθος παραπληρωματικών στοιχείων που μαρτυρούν επιδράσεις από την αρχαία ελληνική αγγειογραφία, τη βυζαντινή τέχνη αλλά και τη φλαμανδική ζωγραφική, χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά λεπτομερειακή περιγραφή, δισδιάστατη προοπτική, σκηνογραφική απόδοση και μια εξωπραγματική και θεατρική ατμόσφαιρα.

 

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου
Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου

Αλέκος Φασιανός (1935 – 2022)

Ο καπνιστής με τα στάχυα

Υπογεγραμμένο άνω δεξιά: Α. Φασιανός

Ακρυλικό σε καμβά, 52 Χ 49 εκ.

€5.000 – 8.000

Σημείωση:

Το έργο συνοδεύεται με πιστοποιητικό

γνησιότητας της Alekos Fassianos Estate

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 1935. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1955-1960) με τον Γιάννη Μόραλη.Λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1960, γκαλερί Α23), πήγε στο Παρίσι με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην Ecole des Βeaux-Αrts, κοντά στους Κλερέν και Νταγιέζ (1962-1964). Τελικά εγκαταστάθηκε πιο μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου έζησε επί 35 χρόνια, κρατώντας πάντως μια στενή και τακτική σχέση με την Ελλάδα.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης του διαμορφώθηκαν βαθμιαία, στη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι, όπου είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί, μεταξύ άλλων, με τις μοντέρνες τάσεις της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλους έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, δεν συντάχθηκε εμφανώς με τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής. Παρέμεινε πιστός στην παραστατική ζωγραφική και στις ελληνικές καταβολές του, διατηρώντας μέχρι τέλους το σεβασμό του για κάποια διδάγματα της γενιάς του ‘30, την αγάπη του για την ελληνική τέχνη (αρχαία, βυζαντινή, λαϊκή), και τους ισχυρούς δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ

Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου
Οίκος Δημοπρασιών Ψαθάρης: Έργα του Μανωλίδη, Μυταρά, Φασιανού και Σπυρόπουλου

Υπογεγραμμένο κάτω δεξιά: Δ. ΜΥΤΑΡΑΣ

Λάδι σε καμβά :70χ110εκ.

€4.000 – 7.000

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην “École Supérieure des Arts Décoratifs” καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη “Métiers d’Art” στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί “Ζυγός”, “Άστορ”, “Μέρλιν”, αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά. Τον Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Ακαδημία τον διέγραψε από την επετηρίδα της διότι μετά από ασθένεια έμεινε τυφλός.

Ένα από τα ζωγραφικά του έργα κόσμησε τον επιτυχημένο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου “Ιθαγένεια” στο οποίο τραγουδούσε ο Νίκος Ξυλούρης.

Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.  Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ