27.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΟι προκλήσεις της ναυτιλίας

Οι προκλήσεις της ναυτιλίας

Τα μεγαλύτερα στην ιστορία τους Ποσειδώνια ξεπερνούν κάθε ρεκόρ συμμετοχών

«Τα Ποσειδώνια 2024 θα είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι ανάγκες μας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο και είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κατασκευή πρόσθετων εκθεσιακών αιθουσών, καθώς για να φιλοξενήσουμε τους εκθέτες φέτος προχωρήσαμε στη διαμόρφωση υπαίθριων χώρων», δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. Την ίδια ώρα, η συμμετοχή στα Posidonia Games, τις αθλητικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα το Σαββατοκύριακο πριν από την Έκθεση, έχει εκτοξευθεί και περίπου 4.000 επαγγελματίες της ναυτιλίας αναμένεται να διαγωνιστούν για τα πολυπόθητα τρόπαια σε αγώνες ιστιοπλοΐας, γκολφ, ποδοσφαίρου, μπάσκετ και δρόμου.

 

Οι προκλήσεις της ναυτιλίας
Οι προκλήσεις της ναυτιλίας – Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Δήμος Πειραιώς

Ποιες οι προκλήσεις

«Τόσο οι γεωπολιτικές αναταραχές σε πολλά μέρη του κόσμου όσο και η ανάγκη για απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα, μαζί με τους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, δημιουργούν ένα μείγμα προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Η φετινή αυξημένη συμμετοχή στα Ποσειδώνια αντανακλά την ανάγκη του κλάδου να συναντηθεί, να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις και να βρει τρόπους συμμόρφωσης με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς», πρόσθεσε ο κ. Βώκος.
Από τους 96 νέους ή επιστρέφοντες εκθέτες, που επανήλθαν έπειτα από μακρά απουσία, οι 25 προέρχονται από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι η χώρα διαθέτει μια ανεξάντλητη πηγή κατασκευαστών εξοπλισμού και παρόχων υπηρεσιών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επιπλέον, μεταξύ των διεθνών παρουσιών, σημαντικά αυξημένες συμμετοχές προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με δέκα εταιρείες, και από την Ινδία, με οκτώ εταιρείες. Τα φετινά Ποσειδώνια φιλοξενούν 23 εθνικά περίπτερα. Τη σημαντικότερη άνοδο καταγράφει η Κίνα, η οποία μετά την πανδημία επέστρεψε ισχυρότερη, με 180 εταιρείες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% στις συμμετοχές. Ακολουθεί η Τουρκία, με άνοδο 10%.

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της Έκθεσης αντικατοπτρίζεται φέτος στη μεγαλύτερη συμμετοχή εθνικών νηογνωμόνων που έχει καταγραφεί ποτέ στη διοργάνωση. Συνολικά εκπροσωπούνται 16 εθνικές σημαίες, ανάμεσά τους ο Παναμάς, η Λιβερία, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Νήσοι Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, οι Μπαχάμες, η Κύπρος, η Μάλτα, το Μπελίζ και το Παλάου, καθώς και νεοφερμένοι όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, η Γουινέα-Μπισάου, το Σαν Μαρίνο, η Σιέρα Λεόνε, τα Μπαρμπάντος και τα St. Kitts & Nevis.

Ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σχολίασε: «Αυτή είναι μια χρονιά ορόσημο για τα Ποσειδώνια, με περισσότερους από 2.000 εκθέτες από περισσότερες από 80 χώρες. Αυτή η παγκοσμίου φήμης έκθεση δεν παρέχει μόνο μία πλατφόρμα στους πρωτοπόρους της καινοτομίας για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, αλλά και το τέλειο φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Φέτος, η βιωσιμότητα θα είναι η λέξη-κλειδί σε όλες τις συναντήσεις δικτύωσης και στα φόρα που διαμορφώνουν τις αποφάσεις. Είναι η ώρα να απολαύσουμε αυτή την εξαιρετική έκθεση και την τέλεια φιλοξενία της Ελλάδας και του Αιγαίου».

Οι προκλήσεις της ναυτιλίας - Χρ.Στυλιανίδης
Οι προκλήσεις της ναυτιλίας – Χρ.Στυλιανίδης

Ο κ. Ιωάννης Κ. Λύρας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δήλωσε: «Το επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και η παράδοση της Ελληνικής Ναυτιλίας συνεχίζουν να διασφαλίζουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία των χωρών όλου του κόσμου με βασικά αγαθά, με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Αυτή η επιτυχία αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος και την έκταση της Έκθεσης Ποσειδώνια και των παράλληλων εκδηλώσεων που συνδιαμορφώνουν την κορυφαία εκδήλωση στο διεθνές ναυτιλιακό ημερολόγιο κάθε δύο χρόνια. Η Ελληνική Ναυτιλία είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να ανταποκριθεί στις σημαντικές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που διαμορφώνουν η κλιματική αλλαγή και η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και καλεί τις ρυθμιστικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αξιοποιήσουν τη γνώση και την εμπειρία που μπορεί να προσφέρει για την βέλτιστη αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Το Συνεδριακό Πρόγραμμα των Ποσειδωνίων επεκτάθηκε σημαντικά φέτος, με τη διοργάνωση περισσότερων από 68 εκδηλώσεων φορέων από 16 χώρες. Συνυπολογίζοντας και τα Posidonia Games, με τους αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, γκολφ και δρόμου που προηγούνται της Έκθεσης, τα Ποσειδώνια 2024 εκτείνονται συνολικά σε περίοδο δύο εβδομάδων για να φιλοξενήσουν το πλήθος των δραστηριοτήτων και των συνεδρίων που οδηγούν στην έκθεση, από τις 3 έως τις 7 Ιουνίου.

Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ, τόσο λόγω του αυξημένου αριθμού εκθετών και επισκεπτών όσο και λόγω της παρατεταμένης διάρκειας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημαντική συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στα τουριστικά έσοδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ