29.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις

Οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί με τις περισσότερες κρατήσεις

Ξενώνες και ξενοδοχεία σε ορεινά θέρετρα είναι έτοιμα να υποδεχτούν ταξιδιώτες για την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε κάποιες περιοχές η πληρότητα έχει ήδη εκτοξευτεί, σε άλλες βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά ποσοστά, ενώ οι κρατήσεις δεν συνοδεύονται πλέον από προκαταβολές.
Παρότι και τα φετινά Χριστούγεννα κλυδωνίζονται από την πανδημία, η διάθεση του κόσμου που πέρσι τέτοια εποχή ζούσε σε lockdown, είναι να ταξιδέψει και να απολαύσει τις γιορτές.
Ξενοδοχεία και ξενώνες έχουν βάλει τα γιορτινά τους περιμένοντας να υποδεχτούν τους επισκέπτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε κάποιες περιοχές η πληρότητα έχει ήδη εκτοξευτεί. Όπως στα Γιάννενα που, όπως είπε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γιώργος Λώλης, «η πληρότητα για την περίοδο των Χριστουγέννων αγγίζει ήδη το 80%» και μάλιστα με «ελάχιστες ακυρώσεις, οι οποίες αμέσως αναπληρώνονται».
Τα Γιάννενα το τελευταίο διάστημα ακολουθούν μια ανοδική τουριστική πορεία που σύμφωνα με τον κ. Λώλη οφείλεται στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης, αφού τα στοιχεία συνύπαρξης κάποτε των Χριστιανών με τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους είναι ζωντανά σε κάθε γωνιά.
Παράλληλα, όπως τόνισε, στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία για κάθε βαλάντιο μεταξύ των οποίων «υπάρχουν πολύ καλά ξενοδοχεία 5στερα και μπουτίκ», τα οποία και προφανώς έχουν ανεβάσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Υψηλό, συνέχισε ο κ. Λώλης, είναι και το επίπεδο της εστίασης, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί σε μουσεία, σπήλαια, αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά στο νησάκι των Ιωαννίνων, αλλά και να περπατήσει απολαμβάνοντας τη διαδρομή στη διάσημη λίμνη της πόλης.
«Βροχή» κρατήσεων και στα Ζαγοροχώρια
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στα Ζαγοροχώρια, οι κρατήσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και των Φώτων πέφτουν «βροχή».
«Για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πιστεύω ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της περιοχής θα αγγίξει το 100%. Θεωρώ ότι και την περίοδο των Φώτων θα έχουμε σχεδόν την ίδια πληρότητα. Δηλαδή θα είναι και το τρίτο γκρουπ των διακοπών δυνατό» δήλωσε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ζαγορίου, Ιωάννης Τσαπάρης.
Η περιοχή είναι πανέτοιμη να δεχτεί τα κύματα των τουριστών, παρότι υπάρχει ακόμα ο φόβος να συμβεί κάτι με την πανδημία και τελικά ο κόσμος να μην ταξιδέψει.
«Οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αυτούς τους φόβους και τις επιφυλάξεις, ωστόσο, όλοι έχουν λάβει τα μέτρα τους για να είναι εντάξει έναντι των πελατών τους και να είναι προστατευμένοι έναντι του κορονοϊού» είπε ο κ. Τσαπάρης προσθέτοντας ότι επικρατεί προβληματισμός όσον αφορά τους ανεμβολίαστους.
«Είναι πολλοί οι ανεμβολίαστοι που θέλουν να έρθουν. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Αυτό που ξέρω είναι ότι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες μαγαζιών δεν τους δέχονται μέσα στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει αυτό το θέμα. Δεν ξέρω τι θα κάνουν, αλλά στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις για παράδειγμα σε μια οικογένεια, (μόνο) οι δύο να είναι εμβολιασμένοι» είπε προσθέτοντας ότι το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου –όπου και τότε η περιοχή γέμισε με επισκέπτες– «μετά από περίπου δύο εβδομάδες εμφανίστηκαν κρούσματα στους κατοίκους».
«Είχαμε μια κλιμάκωση κρουσμάτων που δεν ξεπέρασαν βέβαια τα 30 σε ολόκληρη την περιοχή του Ζαγορίου. Μετά την φοβερή επισκεψιμότητα που είχαμε την 28η Οκτωβρίου το αποτέλεσμα φάνηκε μια δυο εβδομάδες μετά» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, τα Ζαγοροχώρια αποτελούν πόλο έλξης για την ομορφιά του φυσικού τοπίου καθώς «το επιλέγουν άτομα που κάνουν περιπατητικό τουρισμό, δηλαδή ψάχνουν διαδρομές και μονοπάτια, άτομα που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση».
«Υπάρχουν και οικογένειες που έρχονται που θέλουν να περάσουν όμορφα σε μια γραφική περιοχή. Η περιοχή μας εξάλλου έχει τρομερή αρχιτεκτονική η οποία δεν αφήνει ασυγκίνητο επισκέπτη –είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που κρατά το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής δόμησης. Οι επισκέπτες που θα έρθουν θα δουν πολλά πετρόχτιστα γεφύρια, λιθόχτιστα καλντερίμια, παραδοσιακά μαγαζιά με διάφορα προϊόντα κ.ά.» εξήγησε ο κ. Τσαπάρης.
Στο 50% οι κρατήσεις στην Πιερία
Ο ορεινός όγκος της Πιερίας που διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο είναι ένας ακόμα αγαπημένος και εύκολα προσβάσιμος, οδικώς, προορισμός.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, ανέφερε στο Sputnik ότι προς το παρών η πληρότητα στα ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής κυμαίνεται περίπου στο 50%.
«Οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 50%, αλλά δεν είναι αυτό που λέμε επιβεβαιωμένες. Δηλαδή είναι κρατήσεις χωρίς προκαταβολές που σημαίνει ότι ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα και της περιοχής και της χώρας και πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις, οι κρατήσεις μπορεί και να μηδενιστούν. Άλλωστε αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για τα Χριστούγεννα, μόνο για 2-3 ημέρες και αυτό για τις επιχειρήσεις του ορεινού όγκου με το αυξημένο κόστος λειτουργίας, δεν μπορεί να είναι σωτηρία» τόνισε.
Οι τιμές στην περιοχή κυμαίνονται ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου και του ξενώνα αρχίζοντας όπως είπε ο κ. Τσιτλακίδης από τα «40-50 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και τα 200 ευρώ» ανά διανυκτέρευση.
Για τον κ. Τσιτλακίδη «η διαμονή, η διατροφή, η διασκέδαση και μετακίνηση, δηλαδή όλο το πακέτο συνολικά για την Πιερία είναι σε πάρα πολύ δίκαιη αποτίμηση για τον επισκέπτη».
«Η επίσκεψή του είναι πολύ εύκολη, είμαστε σε συγκοινωνιακό σταυροδρόμι και ο ορεινός μας όγκος έχει πάρα πολύ καλό οδικό δίκτυο» κατέληξε.
Ελάχιστες κρατήσεις στην… «Αράχωβα του Βορρά»
Στον παλαιό Άγιο Αθανάσιο που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρας ή Καϊμακτσαλάν και έχει χαρακτηριστεί ως η «Αράχωβα του Βορρά» η κίνηση ακόμα είναι χαμηλή.
Ο Νίκος Κουντουρίδης είναι ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο χωριό και όπως είπε στο Sputnik μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση για κρατήσεις όπως άλλες χρονιές, που εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ τις γιορτές».
Μια αιτία για το χαμηλό ποσοστό κρατήσεων θεωρεί ότι είναι η πανδημία με αποτέλεσμα «ο κόσμος να κινείται την τελευταία στιγμή». Σε κάθε περίπτωση, τα ξενοδοχεία του είναι έτοιμα και λειτουργούν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ