Οι αλλαγές είναι εδώ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: OIKONOMIA, ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Του Γιώργου Ν. Στασινού, Προέδρου ΤΕΕ

Μετά από μια δεκαετία κρίσης και μια πανδημία που ακόμη επιμένει και που παράλληλα άλλαξε πολλά από όσα γνωρίζαμε και σίγουρα τον τρόπου που εργαζόμαστε, παράγουμε και επικοινωνούμε, όλα δείχνουν ότι θα μπορέσουμε τους επόμενους μήνες να προχωρήσουμε και πάλι δυναμικά μπροστά.
Ηδη τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Οπως η εκτίμηση της κυβέρνησης για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας, τα στοιχεία από τον τουρισμό το καλοκαίρι. Το πιο ενθαρρυντικό όμως που βλέπουμε γύρω μας είναι η όρεξη και η θέληση για δουλειά. Ισως αυτό συμπυκνώνει περισσότερο την έννοια του αναπτυξιακού «ελατηρίου» που όλοι περιμένουμε: μετά από 11-12 χρόνια συμπίεσης και πτώσης, οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να κάνουν πολλά. Διότι πλέον υπάρχει όχι μόνο η θέληση αλά και οι συνθήκες.
Και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες αυτές, το ΤΕΕ πασχίζει με προτάσεις αλλά και συγκεκριμένες δράσεις να ωθήσει την Πολιτεία μπροστά και παράλληλα να τη βοηθήσει σε συγκεκριμένες δράσεις που εξυπηρετούν όλους.
Το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies που λειτουργεί ήδη 3 χρόνια, ενδυναμώνεται, μεγαλώνει, βελτιώνεται. Νέες υπηρεσίες και νέες διαδικασίες εντάσσονται σε αυτό ώστε όλη η αδειοδοτική διαδικασία στον τομέα των ακινήτων να περάσει μέσα από αυτό το σύστημα που ήδη λειτουργεί πετυχημένα και μειώνει τη γραφειοκρατία και τον χρόνο που απαιτείται για τις άδειες. Και να λειτουργήσει παράλληλα ως πρότυπο και επιταχυντής για την πλήρως ηλεκτρονική αδειοδότηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, που έχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.
Παράλληλα το ΤΕΕ πρότεινε, η Πολιτεία υιοθέτησε και θεσμοθέτησε και το ΤΕΕ ήδη σχεδιάζει και υλοποιεί μια τεράστια μεταρρύθμιση: τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, μαζί με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Για πρώτη φορά, πάνω σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, στον χάρτη του κτηματολογίου, θα αναπτυχθούν υπηρεσίες που όλους μας ταλαιπωρούν επί δεκαετίες. Θα αποτυπωθούν, με πλήρη διοικητική ισχύ, όλες οι χωροταξικές και πολεοδομικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για κάθε είδους αδειοδότηση, οι λεγόμενες θεσμικές γραμμές. Με λίγα λόγια στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα αποτυπώνεται με λίγα κλικς τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε κομμάτι γης σε όλη την επικράτεια. Και παράλληλα θα αποτυπώνονται και όλες οι υποδομές και τα καθεστώτα προστασίας κλπ. Με αυτόν τον τρόπο και οι μηχανικοί θα έχουν ασφάλεια δικαίου για όσα σχεδιάζουν και εφαρμόζουν και πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν ασφαλή θεσμική πληροφορία για κάθε δραστηριότητα. Είναι ένα έργο που θα αλλάξει τη χώρα, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς όλοι θα μπορούν να κάνουν πιο εύκολα, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια τη δουλειά τους.
Το ΤΕΕ πρότεινε και η Πολιτεία αποδέχθηκε, με την πολύτιμη συνδρομή των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσουμε και σε ένα άλλο μεγάλο έργο ψηφιοποίησης που θα αλλάξει την καθημερινότητα της δουλειάς των μηχανικών αλλά θα βοηθήσει ταυτόχρονα και κάθε επενδυτή ή ιδιώτη με ακίνητη περιουσία: την ψηφιοποίηση του αρχείου των οικοδομικών αδειών όλων των Πολεοδομιών (Υπηρεσιών Δόμησης) σε όλη τη χώρα. Οι μηχανικοί γνωρίζουμε καλά (αλλά οι περισσότεροι πολίτες που δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα αγνοούν) ότι το σύνολο των οικοδομικών αδειών, των εγκρίσεων και των σχεδίων που τις συνοδεύουν παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σε έγχαρτη μορφή και σε κουτιά αρχείων, πολλές φορές σε άθλιες συνθήκες αποθήκευσης – ενώ πολλά έχουν απωλεστεί. Και αυτό συμβαίνει εν έτει 2021… Αυτή η εικόνα θα αλλάξει, με το έργο της ψηφιοποίησης όλου αυτού του τεράστιου αρχείου. ¨ώστε να υπάρχει σε ψηφιακή μορφή όλο το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Το έργο αυτό θα συνδεθεί με την ολοκλήρωσή του με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ώστε να αποκτήσουμε ένα πραγματικά ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον στο δομημένο περιβάλλον της χώρας. Η εικόνα που βλέπουμε στα σήριαλ από άλλες χώρες που σε μια στιγμή ανάγκης, όπως σε έναν σεισμό ή μια φυσική καταστροφή έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε λίγα λεπτά στον υπολογιστή τους τα σχέδια των κτιρίων που απαιτούνται, θα γίνει μια πραγματικότητα και στη χώρα μας.
Μαζί όμως με όλα αυτά που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του παρελθόντος της χώρας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, το ΤΕΕ προωθεί την υλοποίηση του μεγαλύτερου ιστορικά σχεδίου πολεοδομικής ανασυγκρότησης στη χώρα που αφορά το μέλλον. Για πρώτη φορά, μετά τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση τη δεκαετία του 1980, η Πολιτεία αποφάσισε, με πίεση και επιχειρήματα του τεχνικού κόσμου, να προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε πολύ: την κάλυψη όλης της χώρας με χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα μόνο το 20% της χώρας καλύπτεται από πολεοδομικά σχέδια. Με το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που ήδη τρέχει το ΤΕΕ, το 80% της χώρας θα αποκτήσει επιτέλους χρήσεις γης και κανόνες για την πολεοδόμηση, τα έργα και την ανάπτυξη. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 χρόνια, μαζί με το αντίστοι έργο για τις προστατευόμενες περιοχές, όταν για το 20% της χώρας το ελληνικό κράτος έχει χρειαστεί 50 χρόνια… Είναι ένα τιτάνιο έργο που οφείλουμε όλοι στους εαυτούς μας να βοηθήσουμε να υλοποιηθεί και ο τεχνικός κόσμος να αγκαλιάσει.
Μαζί με όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα, το ΤΕΕ προσπαθεί με δεκάδες [παρεμβάσεις να επιλύσει προβλήματα των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου που αφορούν εν τέλει όλη την κοινωνία αι την ελληνική οικονομία. Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Η Πολιτεία διασφάλισε τεράστιους πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και επαγγελματικών ακινήτων τα επόμενα χρόνια. Τα παλιά προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ όπως είχαν σχεδιαστεί και λειτουργούσαν δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν πλέον και να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους, ενώ θα συνέχιζαν ένα πλαίσιο ταλαιπωρίας και μη ορθολογικών επιλογών που υπήρξαν στο παρελθόν. Το ΤΕΕ πρότεινε να αλλάξει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση. Και πράγματι, το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά με ανοιχτές και όχι κλειστές προθεσμίες, χωρίς χρονική προτεραιότητα, με ένταξη των πιο αποδοτικών παρεμβάσεων, με αξιολόγηση της εξοικονόμησης ενέργειας, με ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Στόχος όμων μας είναι να κάνουμε την καλύτερη δυνατή δουλειά σε επίπεδο μελετών και εφαρμογής ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να ενισχυθεί η εργασία του κλάδου χωρίς ταλαιπωρία και περιττές διαδικασίες.
Το ΤΕΕ σήμερα αποδεικνύει ότι ο θεσμικός φορέας των μηχανικών, ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας, συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη της χώρας τόσο με προτάσεις όσο και με υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που βοηθούν όχι μόνο τον τεχνικό κόσμο αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

 

Προηγούμενο άρθρο:
Επόμενο άρθρο: