Νέες οδηγίες για την καραντίνα από τον ΕΟΔΥ – Τι αλλάζει

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 24 Μαρ 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες οδηγίες για την καραντίνα τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Τι αλλάζει.
Τις οδηγίες για την καραντίνα τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτών που έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό, επικαιροποίησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οδηγίες προς τους υγειονομικούς
Οπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιασθεί ή είχαν νοσήσει από κορονοϊό στο παρελθόν και εκτίθενται στην COVID-19, δεν χρειάζεται να μπουν σε απομόνωση (καραντίνα) εάν πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες.
2. Είναι ασυμπτωματικοί ή είναι πλήρως εμβολιασμένοι (δηλαδή ≥2 εβδομάδες μετά την λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου, εάν το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις, ή την λήψη μιας δόσης εάν το εμβόλιο χορηγείται σε μία δόση).
3. Η έκθεση έγινε εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού ή τη νόσο.
Οσοι υγειονομικοί δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες καραντίνας των μη-εμβολιασμένων υγειονομικών μετά από έκθεση στον SARS COVID-19, όπως περιγράφονται εδώ: covid-19-eppag-ygeias-ektimisi-kindinou.pdf (eody.gov.gr).
Ακόμη, οι υγειονομικοί που πληρούν τα κριτήρια της ανωτέρου παραγράφου, θα συνεχίσουν να εργάζονται με αυστηρή τήρηση των απαραιτήτων μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση υψηλού κινδύνου.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτοπαρακολούθησης ο υγειονομικός που εργάζεται σε μονάδα που νοσηλεύει ασθενείς υψηλού κινδύνου πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ σύμφωνα με τις οδηγίες της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Τι ισχύει για μη υγειονομικούς
Οι οδηγίες καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από COVID-19 και δεν είναι υγειονομικοί αλλά που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου και παραμένουν ασυμπτωματικοί, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
* Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2 τους προηγούμενους 6 μήνες που είχαν έκθεση υψηλού κινδύνου σε ασθενή με COVID-19 και παραμένουν ασυμπτωματικά, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, γιατί ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός.
* Τα άτομα αυτά πρέπει να είναι σε αυτοπαρακολούθηση (καθημερινή θερμομέτρηση, επαγρύπνηση για εμφάνιση συμπτωμάτων) για 14 ημέρες μετά την έκθεση και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.
Πηγή: Sputniknews