Νέα πραγματικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο από την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 7 Αυγούστου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Ικανοποίηση έφερε στην ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία για την ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο.
Η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προκάλεσε, ταυτόχρονα, την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διαμηνύει ότι παραβιάζεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Τα όρια της ΑΟΖ των δύο χωρών αποτυπώνονται στον χάρτη με τις κόκκινες γραμμές, ενώ με τις διακοπτόμενες φαίνονται τα όρια που έχουν συμφωνήσει Τουρκία και Λιβύη με τη συμφωνία που η Αθήνα έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει «παράνομη».
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου είναι «μερική», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι από τον 26ο μεσημβρινό δυτικά, φθάνει ανατολικά, μέχρι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό που διατέμνει την Ρόδο. Το σημείο αυτό επιλέχθηκε ώστε να μην απομείνει για τη μελλοντική διαπραγμάτευση ένα απομονωμένο Καστελόριζο, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ.
Στην περιοχή οριοθέτησης διαμορφώθηκε η μέση γραμμή βάσει της πλήρους επήρειας και κατόπιν έγινε διαρρύθμιση προς βορρά με αποτέλεσμα την διαμόρφωση γραμμής οριοθέτησης που διαμοιράζει την συνολική περιοχή σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, κατά τη δημόσια τηλεόραση.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα συμφωνία με την Αίγυπτο έρχεται μετά την υπογραφή άλλης συμφωνίας με την Ιταλία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Δένδιας: «Στον κάλαθο των αχρήστων το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο»
Ως το «απολύτως αντίθετο του άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου» χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του από το Κάιρο.
«Εχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων» δήλωσε.


«Η υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι σχέσεις Αθήνας – Καΐρου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών» πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: «Η συμφωνία δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή, που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ
Η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Τουρκίας, η οποία προχώρησε, μάλιστα, σε έκδοση Navtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά στις 10 και 11 Αυγούστου.
Το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε την Πέμπτη, δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ λίγο μετά τις υπογραφές.
Για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και των δικαιωμάτων της Λιβύης, έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «άκυρη» τη συμφωνία και μίλησε για «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
«Με τη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου παραβιάζεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τα δικαιώματα της Λιβύης» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εξετάσαμε τις δεδομένες συντεταγμένες, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο της συμφωνίας και τον χάρτη. Ομως βλέπουμε ότι από τις συντεταγμένες, η συμφωνία παραβιάζει τόσο την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας όσο και τα δικαιώματα της Λιβύης» σχολίασε.
Η απάντηση της Αιγύπτου στην Τουρκία
Απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν γνωρίζει καν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
«Οσον αφορά στο τι εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας… προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειες αυτής» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Πηγή: Sputniknews