Νέα μέτρα στην Αττική φέρνει η έξαρση των κρουσμάτων – Οι επιλογές που εξετάζονται

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Νέα μέτρα στην Αττική για τον κορονοϊό εξετάζονται από τους ειδικούς και τις αρμόδιες Αρχές. Ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση του κορονοϊού και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, με νέα μέτρα να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ωρών.
Τα μέτρα στην Αττική θα προστεθούν σε αυτά που τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο μήνα οπότε και η περιφέρεια χαρακτηρίστηκε επιβαρυμένη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσουν έναν κατάλογο μέτρων «τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο εφόσον χρειαστεί», όπως ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δίνοντας ως παραδείγματα περιοχών με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο την Αττική και την Πέλλα.
Η συγκεκριμένη λίστα αναμενόταν να είναι έτοιμη το απόγευμα της Δευτέρας (ή σήμερα το πρωί) ώστε οι ανακοινώσεις να μπορούν να γίνουν το απόγευμα της Τρίτης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της COVID-19 στην Ελλάδα.
Τα νέα μέτρα που έχουν προταθεί και ενδεχομένως να εφαρμοστούν στην Αττική
Μεταξύ των μέτρων που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:
* Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
* Αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών καθώς και πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.
* Μείωση του αριθμού των καθήμενων στους χώρους εστίασης.
* Μέτρα για λαϊκές αγορές.
* Τροποποίηση του ωραρίου των καταστημάτων.
Στα νέα μέτρα αναφέρθηκε και Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, δίνοντας έμφαση στην αποφυγή συγχρωτισμού στους εξωτερικούς χώρους.
«Βασική αρχή είναι να υπάρξει αποφυγή συγχρωτισμού σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Αυτά που είδαμε με συναυλίες τις τελευταίες μέρες μας έκαναν να ανατριχιάσουμε. Αυτά πρέπει να σταματήσουν να γίνονται» δήλωσε η κα Παπαευαγγέλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ερωτηθείσα πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα μέτρα, είπε ότι αυτό «δεν θα το αποφασίσουμε εμείς, εμείς είπαμε ότι πρέπει να γίνει τώρα».
Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να παρθούν και πιο στοχευμένα μέτρα, όπως σε επίπεδο δήμων, αλλά γι’ αυτό «δεν έγινε καμία συζήτηση χτες». Τόνισε πάντως ότι σε κλειστούς χώρους τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια.
Η ίδια είπε τέλος ότι υπάρχει προβληματισμός για τις εικόνες που καταγράφονται στα ΜΜΜ.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα αποτελούν προτάσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις αρμόδιες Αρχές.
Σύψας: «Σε όλη την Αττική τα νέα μέτρα»
Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας δήλωσε ότι θα είναι «οριζόντια» και θα αφορούν όλη την Αττική.
«Δεν θα αφορούν σε δήμους και περιφέρειες, αλλά σε όλη την Αττική» είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης.
Οι δήμοι της Αττικής με τα περισσότερα κρούσματα
Χτες, Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 102 νέα κρούσματα μόνο στην Αττική.
Τρεις δήμοι παρουσιάζουν μάλιστα ιδιαίτερα επιβαρυμένο φορτίο, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
Πρόκειται για τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς.
Πηγή: Sputniknews