9.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝέα έρευνα δείχνει ότι με μπότοξ παραλύουν και τα συναισθήματα

Νέα έρευνα δείχνει ότι με μπότοξ παραλύουν και τα συναισθήματα

Η φαινομενικά αθώα τοξίνη μάλλον θα χρησιμοποιηθεί στην ψυχιατρική

Η βακτηριακή βοτουλινική τοξίνη, όπως επιστημονικά αναφέρεται το μπότοξ, είναι ένεση με τη συγκεκριμένη τοξίνη που κάνει πολλά περισσότερα από την «αθώα» εξάλειψη ρυτίδων.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από τον επικεφαλής γιατρό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Ανόβερο, τον καθηγητή Τίλμαν Κρούγκερ και τον συνάδελφο του Μαρκ Αξελ Βόλμερ, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, οι ενέσεις μπότοξ επηρεάζουν σημαντικά τον εγκέφαλο και τα συναισθήματά μας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι μεταβάλλεται ο λεγόμενος πυρήνας της αμυγδαλής, που βρίσκεται στον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου, ένα σημείο όπου δημιουργούνται οι φόβοι και οι ανησυχίες. Το σημείο αυτό επηρεάζεται με αποτέλεσμα να στεκόμαστε περισσότεροι αδιάφοροι και απαθείς στα διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας. Οι δύο διαφορετικοί μύες που βρίσκονται στη ρίζα της μύτης και ενεργοποιούνται όταν είμαστε θυμωμένοι συνδέονται με την ψυχολογική μας κατάσταση. Παραλύοντας τους όμως, αλλοιώνουμε τις εκφράσεις και τα συναισθήματά μας.

Επειδή οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους, όταν σταματάμε να τις χρησιμοποιούμε, δημιουργείται μια σύγχυση για τα πραγματικά συναισθήματα, τα δικά μας, αλλά και των άλλων. Το περίεργο είναι ότι επειδή αδυνατούμε να εκφραστούμε χάνουμε σταδιακά και την ικανότητα του να διαβάζουμε τα συναισθήματα των γύρω μας.

Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση μπότοξ κάνει καλό σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές και εναλλαγές διάθεσης.

Βέβαια οι ερευνητές, δίνουν και μια άλλη, φαρμακευτική διάσταση της βοτουλινικής τοξίνης. Επιμένουν ότι είναι σωτήρια για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, κρίσεις άγχους, αυπνίας, έχουν συμπτώματα οριακής διαταραχής προσωπικότητας ή βιώνουν ακραίες εναλλαγές διάθεσης. Σύμφωνα με τους ίδιους η συγκεκριμένη τοξίνη έχει πολλά οφέλη στην ψυχιατρική και είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
Η έρευνα των δύο επιστημόνων δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Ιφιγένεια Πλευράκη www.huffightonpost

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ