14.1 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα δεδομένα και στρατηγική στην αγορά ενέργειας

Νέα δεδομένα και στρατηγική στην αγορά ενέργειας

Στην ανάγκη επένδυσης σε μπαταρίες αποθήκευσης και σε ψηφιακές τεχνολογίες αναφέρθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που παρουσίασε τις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον από τον επταπλασιασμό της ζήτησης στα “πράσινα μέταλλα”, που απαιτούνται για τις μπαταρίες αποθήκευσης, στο συνέδριο 5th Athens Investment Forum.
Και προσέθεσε ότι η διασύνδεση Ελλάδας- Αυστρίας- Γερμανίας αποτελεί δείγμα ουσιαστικής διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ενέργειας.
Τις επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης, στον κλάδο του βιοαερίου και σε υδροηλεκτικά εργοστάσια σε Γρεβενά και Ιωάννινα παρουσίασε -μεταξύ άλλων- ο Χρήστος Πετρόχειλος, γενικός διευθυντής της Kiefer TEK, της μοναδικής εταιρείας στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε όλες τις μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία έχει έργα σε 18 περιοχές στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 230 Mw με στόχο να φτάσουν στο 1,5 GW.
Έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει το θέμα του κόστους για τα έργα ΑΠΕ που έχουν πάρει τιμές από τη ΡΑΕ σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και των οποίων η βιωσιμότητα απειλείται – κυρίως σε ότι αφορά στις ανεμογεννήτριες- απεύθυνε ο Λουκάς Λαζαράκης, επικεφαλής ενέργειας της INTRAKAT, σημειώνοντας επίσης ότι «κάποιοι καταφέρνουν και παρακάμπτουν τη νομοθεσία» για τα ανώτατα όρια ισχύος έργων, ενώ προσέθεσε ότι μεμονωμένα στελέχη της διοίκησης προκαλούν καθυστερήσεις στα έργα ανάπτυξης ΑΠΕ
Από την πλευρά της η κα Ναταλία Παρασκευοπούλου, επικεφαλής Ελλάδας της Ligthsource BP εξήγησε γιατί η βρετανική εταιρεία που αναλαμβάνει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών από το μηδέν και δραστηριοποιείται σε 18 χώρες αποφάσισε να επενδύσει και στην Ελλάδα. «Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί η χώρα είναι ψηλά στην ελκυστικότητα» είπε η κα Παρασκευοπούλου, αναφερόμενη στην άπλετη ηλιοφάνεια, τη στιβαρή με ακριβή βήματα διαδικασία αδειοδότησης, τους κρατικούς διαγωνισμούς για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το σκληρό νόμισμα (ευρώ) της χώρας.
Την απόφαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να εξετάσει τη συμμετοχή της σε μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο παρουσίασε ο Δημήτριος Ταμβάκης, project manager Έργων ΑΠΕ της εταιρείας. Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ Ταμβάκης, η εταιρεία πρόκειται να αξιοποιήσει και το υδρογόνο και το βιομεθάνιο στο δίκτυο των αγωγών που κατασκευάστηκαν πρόσφατα και βρίσκονται υπό κατασκευή. «Ετοιμάζουμε το δρόμο για την ενίσχυση του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα» είπε ο κ. Ταμβάκης που συμπλήρωσε ότι η ΔΕΠΑ έχει δρομολογήσει την «καθετοποίηση και επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων» για την απρόσκοπτη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
«Να τιθασεύσει το τέρας της γραφειοκρατίας» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Νάσος Πλαϊνός, key accounts sales manager Ελλάδος και Κύπρου, στη LONGI SOLAR, τη μεγαλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών πάνελ στον κόσμο. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης στα Βαλκάνια και να φέρει το ενεργειακό μέλλον στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Πλαϊνός.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση σε σύνολο 100 στην κατάταξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) για την αξιολόγηση της ενεργειακής πολιτικής, δήλωσε στην παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του ελληνικού γραφείου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC). Όπως εξήγησε ο κ. Δούκας, η Ελλάδα βρίσκεται στην χαμηλότερη βαθμίδα – στην κλάση C- σε ότι αφορά στην ενεργειακή αυτονομία, αφού η ενεργειακή της εξάρτηση βρίσκεται στο 81% (λόγω των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου). Η εξάρτηση αυτή αυξήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, για να σημειώσει μικρή αποκλιμάκωση τον τελευταίο χρόνο λόγω της χρήσης του λιγνίτη. «Το WEC προτείνει να δοθεί μεγάλη έμφαση σε υποδομές σε δίκτυα και αποθήκευση για ΑΠΕ και πράσινο υδρογόνο», είπε ο κ. Δούκας και προσέθεσε ότι σήμερα επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσπαθούν να πάρουν όρους σύνδεσης με το δίκτυο και δεν τα καταφέρνουν.
Η ενότητα έκλεισε με τον απευθείας διάλογο της δημοσιογράφου Κάτιας Μακρή με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο στον πρωθυπουργό Αλέξη Πατέλη.
Ο κος Πατέλης αναφερόμενος στην φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ξεκαθάρισε ότι το αρχικό μοντέλο δε θα επαναληφθεί αφού παραδέχθηκε ότι «υπήρχαν πρακτικές δυσκολίες για το πώς ορίζονται τα υπερκέρδη, πότε θα επιβληθεί ο φόρος και αν τελικά αυτός είναι ο πιο πρακτικός τρόπος», γι’ αυτό τον λόγο από τον Ιούλιο αποφασίστηκε τα υπερκέρδη να απορροφούνται στην πηγή. Όπως συμπλήρωσε η κυβέρνηση – ακολουθώντας τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμο- θα εισάγει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης το μεγαλύτερο έργο θα αποτελέσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ προβλέπεται σειρά σημαντικών έργων όπως οι έξυπνοι μετρητές, η διασύνδεση των νησιών, τα ηλεκτρικά ταξί και λεωφορεία.
«Η ενέργεια θα είναι φθηνότερη στο ορατό μέλλον» διαβεβαίωσε ο κ. Πατέλης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα που θα εξάγει ενέργεια, θωρακίζοντας έτσι την οικονομία αλλά και την εθνική της ασφάλεια. «Το 2030 θα είναι όλα πολύ διαφορετικά» κατέληξε ο κ. Πατέλης.
Τα νέα δεδομένα που φέρνει η ενεργειακή κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήταν τα θέματα του πάνελ στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ