33 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΝ. Παππάς: «Αν υπάρξει “έφοδος” στα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα υπάρξουν και...

Ν. Παππάς: «Αν υπάρξει “έφοδος” στα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες

Συνάντηση είχε ο Νίκος Παππάς, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ
Την άποψη ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ για απόσπαση της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, καθώς και την κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη διανομή μερίσματος από το -αντισυνταγματικής σύνθεσης, πλέον- διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κατέθεσαν ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκος Παππάς και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνάντησή τους με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Οι δύο τομεάρχες έκαναν σαφές ότι η μείωση των αποθεματικών της εταιρείας, μέσω της επιστροφής κεφαλαίου στους επενδυτές και ενώ εκκρεμεί η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, αποτελεί κόκκινη γραμμή που τους βρίσκει απέναντι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έτερη απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τον διαγωνισμό παραχώρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος Αττικής στους ιδιώτες.
Έθεσαν, επίσης, μία σειρά από θέματα που αφορούν τους εργαζομένους, όπως την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για το συνταξιοδοτικό, να προβλεφθεί έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτήν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, να διασφαλισθούν προϋποθέσεις εσωτερικής διαφάνειας και αξιοκρατίας στις κρίσεις για τις θέσεις ευθύνης και να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των εργατοτεχνιτών. Σε σχέση με τον Κανονισμό Εργασίας τόνισαν ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές αλλαγές που παρακάμπτουν το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις και υπονομεύουν το μισθολογικό καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, αφού ανέφερε ότι τα αποθεματικά της εταιρείας είναι στα 250 εκατ. ευρώ, ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για τις δράσεις που αναλαμβάνονται, καθώς και τις επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αλεξανδράκης, ο οποίος ζήτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων, να σταματήσει η κατασπατάληση των χρημάτων της εταιρείας με απευθείας αναθέσεις και στρατιές συμβούλων, κ.ά.
Μετά τη συνάντηση οι Νίκος Παππάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε κοινή τους δήλωση, τόνισαν: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ για την απόσπαση της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο. Το Δ.Σ. της εταιρείας να ματαιώσει κάθε ενέργεια διανομής μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου στους επενδυτές. Αν υπάρξει “έφοδος” στα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, θα υπάρξουν και ξεκάθαρες ποινικές ευθύνες». Για να συνεχίσουν: «Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα. Θέλουμε έναν Οργανισμό, ο οποίος θα συνεχίσει να παρέχει καλής ποιότητας και οικονομικά προσιτό νερό, θα επενδύει σε νέες δράσεις και υποδομές για τη βελτίωση των υπηρεσιών του, θα στηρίζει τους εργαζόμενους με καλές συνθήκες εργασίες και δικαιώματα, θα τηρεί τη διαφάνεια στις προσλήψεις και τις αποφάσεις, καθώς και την αξιοκρατία στη διοίκηση του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ