24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ“Mud sales”: Στους Αμις κάνουν πλειστηριασμούς για λάσπη και χώμα

“Mud sales”: Στους Αμις κάνουν πλειστηριασμούς για λάσπη και χώμα

Η τοπική παράδοση πλειστηριασμών της κοινότητας των Άμις από το ‘60 ξεκίνησε και φέτος

Ο καιρός σήμανε άνοιξη και εμείς συνειρμικά σκεφτόμαστε ήλιο. Στην άλλη άκρη του κόσμου, ωστόσο, η άνοιξη σηματοδοτεί την αρχή μίας σειράς πλειστηριασμών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Τα “mud sales”, όπως ονομάζονται οι αγορές αυτές, λαμβάνουν χώρα ετησίως και εποχιακά στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται από το 1960 για να ευεργετήσουν τοπικά πυροσβεστικά τμήματα εθελοντών στον οικισμό Lancaster, όπου η χριστιανική κοινότητα των Άμις εγκαταστάθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια.

Με μία πρώτη σκέψη, θα έλεγε κανείς ότι η λάσπη και το χώμα είναι οι πρώτες ύλες των προϊόντων αυτών των πλειστηριασμών. Κι όμως, το όνομα της παράδοσης καθορίστηκε από τον βροχερό καιρό της εποχής, που κάνει το έδαφος υγρό και εύφορο και προμηνύει την καλοκαιρινή σπορά. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος σκοπός της διοργάνωσης αποδίδεται ως φόρος τιμής στη βοήθεια που προσφέρουν οι πυροσβέστες στην κοινότητα ανά τα χρόνια, που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για τους κινδύνους της απλής γεωργικής ζωής των Άμις με τα λιγοστά σύγχρονα μέσα.

Ένας δημοπράτης παίρνει προσφορές για αγροτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της 56ης ετήσιας mud sale προς όφελος του τοπικού πυροσβεστικού τμήματος στο Gordonville, Pa., το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Matt Rourke)

Στις αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο Gordonville, που αναμενόταν να συγκεντρώσει 100.000 δολάρια για το πυροσβεστικό τμήμα, περίπου το 10% των συνολικών εσόδων. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια η αγορά στην πόλη έχει συλλέξει πάνω από 1.000.000 δολάρια.

Κάποια από τα προϊόντα που παρασκευάζουν και δωρίζουν οι Άμις είναι σπιτάκια για πουλιά, πολλά τρόφιμα όπως τάρτες διαφόρων γεύσεων και αγριοράπανο, εξοπλισμό για κυνήγι και για άλογα, με αποκορύφωμα τις άμαξες, που μπορεί να δοθούν μέχρι και στα 16.000 δολάρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αγοραστές των τελευταίων είναι άνθρωποι της κοινότητας από άλλους οικισμούς της Αμερικής.

Περίπου 10 χιλιόμετρα από το Gordonville, τόπος μίας εκ των διασημότερων αγορών, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος πλειστηριασμός το 1965. Έκτοτε, ολοκληρώνονται κατά προσέγγιση 12 κάθε χρόνο. Σήμερα, στους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται και βιομηχανικά κατασκευασμένα προϊόντα και προσελκύεται κόσμος και εκτός της κοινότητας, που μπορεί να ψάχνει για χειροποίητο ή μεταχειρισμένο γεωργικό, αγροτικό και οικιακό εξοπλισμό.

Πλέον, οι ανατιμήσεις και το κόστος της αγροτικής ζωής αναγκάζουν την αρκετά κλειστή κοινωνία είτε να επιλέξει άλλα επαγγέλματα είτε να κοινωνικοποιηθεί με περισσότερα μέλη της ευρύτερης κοινωνίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αλλαγές στα ήθη. Όμως, ο πυρήνας του οικισμού του Lancaster παραμένει αρκετά σταθερός στα έθιμα των Άμις, του οποίου ο πληθυσμός αγγίζει τις 44.000 σε σύνολο 400.000 Άμις σε Αμερική και Καναδά.

MARK SCOLFORO,AP
μετάφραση: Μιχαέλλα Νησιώτη

ΦΩΤΟ: Άνθρωποι συγκεντρώνονται για δημοπρασία αγροτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της 56ης ετήσιας mud sale προς όφελος του τοπικού πυροσβεστικού τμήματος στο Gordonville, Pa., το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Matt Rourke)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ