23 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣΜπορούν να μετακομίσουν εννέα υπουργεία από την Αθήνα στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ;

Μπορούν να μετακομίσουν εννέα υπουργεία από την Αθήνα στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ;

Προτείνεται η μετεγκατάσταση εννέα (!) υπουργείων για την αποσυμφόρηση του κέντρου στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Η περιοχή του Υμηττού είναι μια από τις ελάχιστες περιοχές που έχει κρατήσει το χαρακτήρα της γειτονιάς, όπως συνηθίζεται να λέγεται για τις περιοχές που κρατούν ακόμα τα, διώροφα σπίτια.

Η περιοχή δεν έχει ούτε κατ’ ελάχιστον υποδομές για να σηκώσει τέτοιο βάρος. Ας μην ξεχνάμε ότι μερικά χιλιόμετρα πιο νότια θα κτιστεί το Ελληνικό που θα εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος και από τη κάτω πλευρά της λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι τη θάλασσα. Πόσα κτήρια μπορούν να αντέξουν τα νότια προάστια και περαιτέρω η περιφέρεια Αττικής;

Άλλωστε είναι κατεστραμμένος σχεδόν κάθε πνεύμονας πρασίνου. Τα νότια προάστια χρειάζονται πράσινο, πράσινο και πράσινο.

Επιπλέον με την μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ 120 εργαζόμενοι που κυρίως διαμένουν στις γύρω περιοχές θα πρέπει να πηγαίνουν για εργασία στη Μάνδρα, εκεί που σχεδιάζεται η διαμόρφωση του ιδιόκτητου ακινήτου του εργοστασίου της ΕΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ), προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι διοικητικές υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στον Υμηττό.

Εκεί θα μεταφερθεί και μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Οι διαγωνισμοί για την μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό, ύψους 5,73 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τη διαμόρφωση του ιδιόκτητου ακινήτου του εργοστασίου της ΕΑΣ στη Μάνδρα, προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει ορισθεί, μετά από παράταση ενός μήνα, η 31η Μαΐου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες.

Θα ακολουθήσει άμεσα δεύτερος διαγωνισμός για την αποξήλωση, μεταφορά, επαναλειτουργία και απόθεση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΑΣ από τον Υμηττό σε εγκαταστάσεις της εταιρείας το πιθανότερο στο Λαύριο.

Επιπλέον το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση ή εκποίηση του εξοπλισμού της ΠΥΡΚΑΛ. Μέσω ειδικής διαδικασίας και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ -ΠΥΡΚΑΛ θα προχωρήσει στην εκποίηση εξοπλισμού με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες. Τα έσοδα από την εκποίηση ή αξιοποίηση του εξοπλισμού θα μπουν στο ταμείο της ΕΑΣ.

Οι παραπάνω διαγωνισμοί είναι προάγγελοι του μεγάλου ΣΔΙΤ για τη δημιουργία, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», με τη διαγωνιστική διαδικασία να προετοιμάζεται ήδη από το PPF, την ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων, του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο δρόμος για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έκτασης 154.797,34 τ.μ., άνοιξε με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ποια υπουργεία και φορείς θα μεταφερθούν

Θα μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε 127 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, κατά 85% μισθωμένα.

Το σχέδιο έχει ένθερμους υποστηρικτές με βασικό επιχείρημα την αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας. Στο χώρο των 155 στρ., εκ των οποίων τα οικοδομήσιμα θα είναι 46,5 στρ., ένα ποσοστό δηλαδή 30%, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλαιά βιομηχανικά κτήρια, ενώ θα φτιαχτούν και νέα. Κατά τις εξαγγελίες το κυβερνητικό πάρκο θα περιβάλλεται από 80 στρ. πρασίνου και θα διαθέτει 40 στρ. κοινόχρηστων χώρων. Βέβαια αν προσθεσθούν τα παραπάνω νούμερα ξεπερνούνται τα 155 στρέμματα της όλης έκτασης. Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και φορείς (ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ).

Σύνδεση με το μετρό της Δάφνης

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει ως αναθέτουσα αρχή να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελέτη και κατασκευή έργων που απαιτούνται για τη σύνδεση του κυβερνητικού πάρκου με τον σταθμό «Δάφνη» της Γραμμής 2 του μετρό. Για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τον σταθμό του μετρό ως τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα κατασκευαστεί υπόγεια σήραγγα, τη λειτουργία και συντήρηση της οποίας θα αναλάβει η Ελληνικό Μετρό.
Πάντως, ένας από τους κύριους άξονες της κριτικής για την ΠΥΡΚΑΛ παραμένει η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης αστικής περιοχής του δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Στο εγκεκριμένο ΕΠΣ επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών και καθημερινών χρηστών, πέραν της χρήσης των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης εντός ακινήτου και του υφισταμένου σταθμού μετρό θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, να προσαρμοστεί το οδικό δίκτυο για να απορροφήσει την επιβάρυνση, να κατασκευαστούν πεζόδρομοι και οδοί ήπιας κυκλοφορίας και να γίνει διαχείριση της στάθμευσης στους γύρω δρόμους που συνδέονται με κεντρικές αρτηρίες!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ