Μπλόκο της Κομισιόν για επιπλέον εμβόλια της AstraZeneca

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 22 Απριλίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στην AstraZeneca πως δεν θα επιλέξει να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, κάτι που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα σύμβαση προμήθειας που έχει η ΕΕ με την εταιρεία.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για τη δυνατότητα προαίρεσης είχε ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να την αποδεχθεί.
Η Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca, ως μέρος μιας σύμβασης που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.
Πιθανό να κινηθεί δικαστικά κατά της εταιρείας
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως εξετάζει όλες τις επιλογές για να κάνει την AstraZeneca να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την παροχή δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 στα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Στέφαν Ντε Κεερσμάκερ.
Το παραπάνω έγινε μετά από δημοσιεύματα ότι υπάρχει σχέδιο κίνησης δικαστικών διαδικασιών. εναντίον της εταιρείας.
«Στις 19 Μαρτίου και μετά από έγκριση από τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας αγοράς. Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων σύμφωνα με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της εταιρείας. Μαζί με τα κράτη-μέλη, εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να το κάνουμε αυτό» δήλωσε ο Κερσμάκερ.
Πηγή: Sputniknews