11.9 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣΜουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor

Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor

Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει την προκήρυξη δυο (1+1) θέσεων για το πρόγραμμα φιλοξενιών εργασίας (fellowships programme) της Οικίας Leigh Fermor στην Καρδαμύλη για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Μια από τις βασικές δραστηριότητες της Οικίας Patrick & Joan Leigh Fermor είναι το πρόγραμμα των φιλοξενιών εργασίας (fellowships programme), το οποίο εγκαινιάστηκε το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Αποτελείται από δύο περιόδους φιλοξενίας. Η πρώτη ξεκινάει στις αρχές Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη αντίστοιχα, από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου.

Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor
Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor

Τέσσερις ερευνητές φιλοξενούνται παράλληλα στην Οικία Leigh Fermor για 45 περίπου μέρες προκειμένου να εργαστούν στο ήσυχο περιβάλλον του σπιτιού που ευνοεί τη συγκέντρωση και τη συγγραφή.

Στο πρόγραμμα φιλοξενιών εργασίας της Οικίας Leigh Fermor, το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Freie Universitt Berlin (Centrum Modernes Griechenland), το Princeton University (Stanley J. Seeger ’52 Center for Hellenic Studies) και το UCLA – University of California Los Angeles (Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture).

Μέσα από αντίστοιχες διαδικασίες υποβολής και αξιολόγησης προτάσεων και με κοινά κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί, ο κάθε ένας από τους τέσσερις φορείς επιλέγει από δύο (1+1) ερευνητές ανά ακαδημαϊκό έτος – δηλαδή από έναν για κάθε περίοδο φιλοξενίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

Το Μουσείο Μπενάκη προκηρύσσει δύο (1+1) θέσεις φιλοξενούμενων στην Οικία Leigh Fermor στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και καλεί ερευνήτριες / ερευνητές να υποβάλουν αιτήσεις για την πλήρωσή τους.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι φιλοξενίες εργασίας προσφέρονται σε ερευνήτριες / ερευνητές των οποίων τα ερευνητικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με θεματικές που απορρέουν από τις συλλογές ή τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Οι θεματικές αυτές καλύπτουν όλη την πορεία της ιστορίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα και τον κόσμο (Ισλάμ, Κίνα, Αφρική, Προκολομβιανή Αμερική, Κορέα, κ.ά.) αλλά και πληθώρα άλλων γνωστικών αντικείμενων (όπως θέματα ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας κ.ά.). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ενότητα Συλλογές στην ιστοσελίδα του Μουσείου, benaki.org.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Oικία Leigh Fermor, οι φιλοξενούμενοι αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην έρευνα, τη σύνθεση και τη συγγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους.

Οι φιλοξενίες εργασίας 2024-2025 έχουν προγραμματιστεί για τις περιόδους του φθινοπώρου και της άνοιξης και συγκεκριμένα από 4 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου 2024 και αντίστοιχα από 5 Φεβρουαρίου έως 19 Μαρτίου 2025.

Πριν την αναχώρησή τους, οι φιλοξενούμενοι υποβάλλουν έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων τους στην Οικία Leigh Fermor. Το Μουσείο Μπενάκη μπορεί να προσκαλέσει τις φιλοξενούμενες / τους φιλοξενούμενους στην Αθήνα ώστε να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικίας Leigh Fermor (η οποία αποτελείται από τον Επιστημονικό Διευθυντή και τους επιμελητές του Μουσείου), το προσωπικό του Μουσείου και μέλη του ευρύτερου κοινού, κατά την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής.

Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor
Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor

Η Επιστημονική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να επιλέξει μελέτες φιλοξενούμενων προς δημοσίευση σε μορφή άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Μουσείο Μπενάκη.

ΠΑΡΟΧΕΣ

Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να συνοδεύονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους (παιδιά μόνο άνω των 16 ετών) ή σύντροφο.

Στις φιλοξενούμενες / στους φιλοξενούμενους παρέχεται ένα δωμάτιο με διπλό κρεβάτι, προσωπικός χώρος εργασίας, ένα γεύμα την ημέρα (και για το συνοδεύον μέλος) καθώς και ελεγχόμενη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της Οικίας Leigh Fermor. Το Μουσείο Μπενάκη θα φροντίσει για την μετάβαση των φιλοξενούμενων από την Αθήνα προς την Καρδαμύλη καθώς και για την επιστροφή τους στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της φιλοξενίας.

To Μουσείο Μπενάκη δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει απευθείας χρηματοδότηση και ως εκ τούτου οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδά τους κατά τη διάρκεια παραμονής τους καθώς και τις μετακινήσεις τους από και προς την Αθήνα.

Οι φιλοξενούμενες / οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την ιατρική τους ασφάλιση.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι φιλοξενίες εργασίας απευθύνονται σε:

– ερευνήτριες / ερευνητές των οποίων τα γνωστικά πεδία συνδέονται με τις θεματικές των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη (όπως αναφέρονται παραπάνω) και οι οποίοι είτε εργάζονται σε επιστημονικά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, μουσείων και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων) είτε είναι επίτιμοι / ομότιμοι καθηγητές πανεπιστημίου.
– ερευνητές χωρίς μόνιμη σχέση εργασίας, κατόχους διδακτορικού τίτλου ή με σημαντικό ιστορικό δημοσιεύσεων ή ερευνητές των οποίων η έως τώρα επιστημονική πορεία υπόσχεται μελλοντική αριστεία.

Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να μιλούν άπταιστα την αγγλική γλώσσα.

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοποθεσίας, δυστυχώς δεν είναι δυνατή η πρόσβαση ατόμων σε αναπηρικό καροτσάκι. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο Μπενάκη για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα.

Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor
Μουσείο Μπενάκη: Προκήρυξη Φιλοξενίες εργασίας στην Οικία Leigh Fermor

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από ειδικούς στη θεματική της έρευνας κάθε υποψήφιου και πιο συγκεκριμένα από διεπιστημονική ομάδα κριτών που έχει επιλέξει το Μουσείο Μπενάκη. Η αξιολόγηση αυτή εξετάζεται από την Επιστημονική Επιτροπή της Οικίας Leigh Fermor. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης ενδέχεται να κληθεί ο υποψήφιος σε συνέντευξη (τηλεφωνική ή με βιντεοκλήση). Οι αποφάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής, καθώς και η μετέπειτα έγκριση των επιλογών από τη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη, είναι εμπιστευτικές.

Η επιλογή των φιλοξενούμενων της Οικίας Leigh Fermor βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια:

– επιστημονική αριστεία καθώς και προοπτικές μελλοντικής αριστείας,
– σαφήνεια, δομή και διατύπωση ερευνητικών στόχων στην πρόταση σε σχέση με την ποιότητα και τον εν δυνάμει αντίκτυπο της έρευνας,
– δυνητική απήχηση της έρευνας στο διδακτικό και συγγραφικό έργο του υποψήφιου,
– προτίμηση σε υποψήφιους οι οποίοι υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά.

Προκειμένου να εξεταστεί νέα αίτηση από ερευνητή θα πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών από την ολοκλήρωση μιας φιλοξενίας εργασίας στην Οικία Leigh Fermor.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

Προκειμένου να εξεταστεί η αίτησή σας θα πρέπει:

Να συμπληρωθούν όλα τα απαραίτητα πεδία στη φόρμα της αίτησης, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά,

να σταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) στη διεύθυνση applicationslfh@benaki.org τα παρακάτω αρχεία σε μορφή pdf:

– Σύντομη περιγραφή της προτεινόμενης έρευνας με τίτλο και περίληψη (200 λέξεις) καθώς και σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μιας παραγράφου),
– ερευνητική πρόταση (3 σελίδες, έως 1.000 λέξεις), η οποία να περιέχει περιγραφή της προτεινόμενης έρευνας, χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένους στόχους και αιτιολογία γιατί η συγκεκριμένη έρευνα πρέπει να εκπονηθεί στην Οικία Leigh Fermor,
– λεπτομερές βιογραφικό και κατάλογο δημοσιεύσεων,
– δύο δείγματα πρόσφατων δημοσιεύσεων (στην πρωτότυπη γλώσσα δημοσίευσης),
– στοιχεία επικοινωνίας δύο ατόμων που θα παρέχουν σχετικές συστάσεις.

Όλα τα έγγραφα, εκτός των δειγμάτων πρόσφατων δημοσιεύσεων, μπορούν να είναι είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα.

Το σύνολο των συνημμένων εγγράφων που θα σταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 ΜΒ. Αρχεία μεγαλύτερα των 10 ΜΒ πρέπει να αποστέλλονται μέσω WeTransfer ή άλλης συναφούς υπηρεσίας.

Μετά την παραλαβή όλων των απαραίτητων αρχείων από το Μουσείο Μπενάκη, θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναφέρεται στην αίτησή σας.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Τα απαιτούμενα αρχεία και η αίτηση θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Μουσείο Μπενάκη έως τη 18η Δεκεμβρίου 2023.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ

Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο 2024.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ