16 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΜουντιάλ 2022: Εκκίνηση με συγκινήσεις, ρεκόρ, «βόμβες», «βροχή» από γκολ και... υποσχέσεις

Μουντιάλ 2022: Εκκίνηση με συγκινήσεις, ρεκόρ, «βόμβες», «βροχή» από γκολ και… υποσχέσεις

Η 1η αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ έπεσε το βράδυ της Πέμπτης (24/11), με την άνετη νίκη της Βραζιλίας επί της Σερβίας (2-0).
Στιγμές ενθουσιασμού και… σοκ, ρεκόρ, οκτώ πανέμορφα στάδια και παρέλαση… αστέρων συνόδευσαν τους φιλάθλους το τελευταίο πενταήμερο και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της εκκίνησης, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, οι «σφαλιάρες» των Αργεντινής και Γερμανίας από Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία, αλλά και οι ευρείες νίκες της Αγγλίας (6-2 το Ιράν) και της Ισπανίας (7-0 την Κόστα Ρίκα).
«Κρουαζιέρα» Ισημερινού απέναντι στους «οικοδεσπότες»
Η εναρκτήρια αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε με θεαματικό τρόπο, στην οποία ξεχώρισε η φανταστική τελετή έναρξης, πλούσια με τις παραδόσεις και την κουλτούρα του Κατάρ.
Ο σταρ του Χόλιγουντ Μόργκαν Φρίμαν ηγήθηκε της τελετής, μαζί με τον τοπικό YouTuber Γκανίν Αλ Μουτάφα. Υπήρχε ένα εξαιρετικό τμήμα που απέτισε φόρο τιμής στα προηγούμενα Μουντιάλ, με κάθε μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου να κάνει την εμφάνισή του. Ο Κορεάτης ποπ σταρ Τζάνγκουκ ερμήνευσε επίσης το επίσημο τραγούδι του για το Παγκόσμιο Κύπελλο, «Dreamers».
Μόλις τελείωσε η τελετή, τελείωσε ο χρόνος της αναμονής και παρακολουθήσαμε το Κατάρ να απογοητεύεται στον πρώτο αγώνα του σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Οι οικοδεσπότες αντιμετώπισαν τον Ισημερινό και υπήρξε από νωρίς δράμα καθώς το VAR ακύρωσε το γκολ του Ισημερινού στα πρώτα τρία λεπτά, με τον αμυντικό Εστράντα να κρίνεται οφσάιντ.
Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ για να πετύχουν ένα «νόμιμο» γκολ με τον Βαλένσια να πρωταγωνιστεί και στο 16ο λεπτό γράφει με πέναλτι το 1-0 και στο 31΄ το τελικό 2-0.
Εκκίνηση με μεγάλη νίκη για την Αγγλία
Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξεκίνησε την πορεία της με μια εντυπωσιακή νίκη 6-2 επί του Ιράν στο Khalifa International Stadium. Οι Μπέλιγκχαμ και Σακά ήταν οι πρωταγωνιστές των «Τριών Λιονταριών», με τον αρχηγό της Αγγλίας όμως να τραυματίζεται στον δεξιό αστράγαλο και να κοπάζει τους πανηγυρισμούς.
Η ιστορική επιστροφή της Ουαλίας
Στον 2ο όμιλο, η Ουαλία έκανε μια ιστορική επιστροφή σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 64 χρόνια, με το εναρκτήριο παιχνίδι της εναντίον των ΗΠΑ (1-1) στο Στάδιο Ahmed Bin Ali.
Η ομάδα του Ρομπ Πέιτζ δυσκολεύτηκε στο πρώτο ημίχρονο και βρέθηκε πίσω με 1-0 στο ημίχρονο χάρη στο γκολ του Τίμοθι Γουεά. Αλλά μια αλλαγή για την Ουαλία στο διάλειμμα άλλαξε το παιχνίδι και ανέτρεψε τα πράγματα…
Ο Μουρ έκανε τη διαφορά στην ανάκτηση του ελέγχου του αγώνα, αλλά ήταν ο σταρ Γκάρεθ Μπέιλ που κέρδισε ένα πέναλτι και την ευκαιρία να ισοφαρίσει 10 λεπτά πριν το φινάλε, χαρίζοντας στην Ουαλία το βαθμό της ισοπαλίας.
Οι Σαουδάραβες σόκαραν την Αργεντινή του Μέσι και οι Ιάπωνες τους Γερμανούς
Δύο ήταν τα μεγάλα «μπαμ» της πρώτης αγωνιστικής, με τον ίδιο, μάλιστα τρόπο (αν ατροπές).
Το πρώτο σημειώθηκε από τη Σαουδική Αραβία στον εναρκτήριο αγώνα της με την Αργεντινή στο στάδιο Lusail. Οι Αργεντινοί μπήκαν στο παιχνίδι με ένα αήττητο σερί 36 αγώνων που εκτείνεται σε τρία χρόνια.
Φαινόταν ότι αυτό ήταν έτοιμο να συνεχιστεί όταν ο Μέσι, με το βλέμμα στραμμένο στο τρόπαιο, έδωσε το προβάδισμα στην Αργεντινή. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ανταγωνιστική. Ανασυγκροτήθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο και μέσα σε 8 λεπτά προηγήθηκαν με 2-1 και το… κράτησαν έως το φινάλε.
Μία ημέρα μετά (23/11), η Γερμανία προηγήθηκε στο στάδιο «Καλιφα» της Ντόχα με 1-0 της Ιαπωνίας, αλλά οι «μπλε σαμουράι» κατάφεραν στο φινάλε του αγώνα με δύο πανέμορφα γκολ να «σκοτώσουν» τα «πάντσερ» και να επαναφέρουν στους φιλάθλους και στα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος μνήμες από το Μουντιάλ της Ρωσίας, όταν είχαν αποκλειστεί από την φάση των ομίλων.
Η ανατροπή των πρωταθλητών κόσμου
Η κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γαλλία άρχισε την υπεράσπιση του στέμματος με τη νίκη με 4-1 επί της Αυστραλίας στο Al Janoub Stadium.
Οι Γάλλοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ γρήγορα, αλλά δεν πανικοβλήθηκαν και επέστρεψαν στο παιχνίδι με ευκολία. Ήταν μια ιστορική βραδιά για τον Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος ισοφάρισε τον Τιερί Ανρί ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στη Γαλλία.
Ο επιθετικός της Μίλαν σημείωσε δύο γκολ και είναι αποφασισμένος να καταρρίψει κι άλλα ρεκόρ τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η Γαλλία συνεχίζει την προσπάθειά της να κατακτήσει διαδοχικά Παγκόσμια Κύπελλα.
Ισπανία… εξπρές
Με «επτάρα» (7-0) επί της Κόστα Ρίκα μπήκαν οι Ισπανοί στο Μουντιάλ του Κατάρ, σημειώνοντας την μεγαλύτερη σε εύρος νίκη των Ιβήρων σε τελική φάση Μουντιάλ και αντίστοιχα την πιο βαριά των Κοσταρικανών, στην 6η τους παρουσία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη.
Η «σεμνή τελετή» στο στάδιο «Αλ Τουμαμά» της Ντόχα είχε τελειώσει από το πρώτο ημίωρο, διάστημα στο οποίο οι Ίβηρες με μία άκρως πειστική εμφάνιση είχαν παραβιάσει την εστία του Κέιλορ Νάβας τρεις φορές, με τον έμπειρο γκολκίπερ σαφώς να ονειρευόταν ένα διαφορετικό ντεμπούτο μέσα στο 2022, τόσο σε επίπεδο εθνικής ή συλλόγου!
Κριστιάνο Ρονάλντο σημαίνει ρεκόρ
Ο «θρυλικός» Κριστιάνο Ρονάλντο ανέβηκε σε άλλη μία ποδοσφαιρική κορυφή, υψώνοντας τη σημαία με τα αρχικά του: CR7. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ με το εύστοχο πέναλτι στο 65ο λεπτό του αγώνα της Πορτογαλίας με την Γκάνα στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 8ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ (3-2), έγραψε άλλη μία «χρυσή» σελίδα στην τεράστια καριέρα του, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία της διοργάνωσης που σκόραρε σε 5 διαφορετικά Μουντιάλ!
Από τα γήπεδα της Γερμανίας το 2006 μέχρι το εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ο σπουδαίος Πορτογάλος άσος έφτασε τα 8 γκολ σε τελικές φάσεις 5 ξεχωριστών Μουντιάλ, προσπερνώντας πλέον τους Λιονέλ Μέσι, Μίροσλαβ Κλόζε, Πελέ και Ούβε Ζέλερ, οι οποίοι είχαν σημειώσει γκολ σε 4 διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.
Επίσης, σε ηλικία 37 ετών και 292 ημερών ο μεγάλος Πορτογάλος άσος έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στη διοργάνωση. Συγκεκριμένα, ο Ρονάλντο προσπέρασε τον Σουηδό, Γκούναρ Γκρεν, ο οποίος είχε βρει δίκτυα στον ημιτελικό του 1958 κόντρα στη Δυτική Γερμανία σε ηλικία 37 ετών και 236 ημερών.
Και πλέον ο μόνος που παραμένει από πάνω του στη σχετική λίστα είναι ο μεγάλος Ροζέ Μιλά, ο οποίος είχε γράψει τη δική του Ιστορία στα γήπεδα της Αμερικής το 1994, σκοράροντας σε ηλικία 42 ετών και 39 ημερών.
Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι καθοριστική για πολλές ομάδες. Μπορεί το Κατάρ να ανακάμψει από την εναρκτήρια ήττα του και να βρει τρόπο να μπει στα νοκ άουτ; Η Σαουδική Αραβία να συνεχίσει να σοκάρει τις μεγάλες ομάδες και να βγει από την ομάδα της; Έχει… βενζίνη στο ντεπόζιτο της η Αργεντινή;
Μείνετε συντονισμένοι!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ