27.1 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜμΕ: Μόνο οι 40.000 είναι «bankable»  

ΜμΕ: Μόνο οι 40.000 είναι «bankable»  

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, στην εκδήλωση-συζήτηση, που πραγματοποίησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ με θέμα: «Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών στην ανάκαμψη της οικονομίας με βιώσιμα κριτήρια», επεσήμανε πως έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα να γίνουν, ώστε η πραγματική οικονομία να αρχίσει δυναμικά να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να αποκτήσει ρευστότητα, διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευρωστία. Η επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και χρειάζεται να προχωρήσει, με αποφασιστικά βήματα, στη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, να γίνουν επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς και να διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης βασισμένης στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και  εξωστρέφεια. Το εν λόγω τρίπτυχο, διατηρείται προτεταγμένο στην πολιτική του Ε.Β.Ε.Π. για τη στήριξη και ανάπτυξη του επιχειρείν στην ευρύτερη περιοχή του μεγάλου λιμανιού της χώρας.
Οι ΜμΕ, και στο νέο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται, θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι αυτές που, κατ’ εξοχήν, δημιουργούν ανάπτυξη και προσφέρουν τις 2 στις 3 θέσεις εργασίας. Αποτελούν το 99% του συνολικού αριθμού επιχειρήσεων της χώρας μας, συμβάλλουν κατά 85% στην ιδιωτική απασχόληση και στο 70% της ετήσιας προστιθέμενης αξίας, ενώ έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ σε σύγκριση με τις 27 χώρες της ΕΕ. Ενα όμως από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας σήμερα, έχουν τη μικρότερη προσβασιμότητα στο τραπεζικό σύστημα, ενώ από τις 820.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυστυχώς, μόνο οι 40.000 είναι «bankable», ενώ οι υπόλοιπες κινδυνεύουν να συνθλιβούν από τον συνδυασμό έλλειψης ρευστότητας και υψηλού κόστους χρήματος. Το οικονομικό επιτελείο λέει στις τράπεζες «Δώστε Δάνεια» στους συνεπείς και απευθύνει παραινέσεις για αύξηση της ροής χρηματοδότησης, που το α’ εξάμηνο ανήλθε σε 11,1 δις ευρώ, αλλά με τη μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης να είναι αρνητική.
Η χρηματοπιστωτική κρίση της τελευταίας δεκαετίας σαφώς επηρέασε καταλυτικά τη δανειοδοτική ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες του φθηνού δανεισμού για τις εγχώριες επιχειρήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν παράγοντες, όπως η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων, της αποταμίευσης και της καταθετικής βάσης, καθώς και η αύξηση της έκθεσης των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτοί οι λόγοι, όμως, δεν συντρέχουν πλέον αφού, κατά δήλωσή τους, οι ισολογισμοί των συστημικών τραπεζών είναι θετικοί, οι καταθέσεις αυξήθηκαν, η έκθεση σε κόκκινα δάνεια οδεύει σε μονοψήφιο ποσοστό και, κυρίως, περιορίστηκαν σχεδόν στο μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων.
Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνεισφορά της στη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων, στην ενίσχυση του εισοδήματος και της απασχόλησης και, εν τέλει, σε μια ποιοτική παραγωγικά και βιώσιμη ανάπτυξη. Ως κύριο σκοπό έχει την υποστήριξη των αναγκαίων μετασχηματισμών του παραγωγικού συστήματος, με στόχο την προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόεδρο, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, η ΕΑΤ έχει ενισχύσει την επιχειρηματικότητα με ρευστότητα άνω των 7,5 δις ευρώ.

 

 

 

Το οικονομικό επιτελείο λέει στις τράπεζες «Δώστε Δάνεια» στους συνεπείς και απευθύνει παραινέσεις για αύξηση της ροής χρηματοδότησης, που το α’ εξάμηνο ανήλθε σε 11,1 δις ευρώ, αλλά με τη μηνιαία καθαρή ροή χρηματοδότησης να είναι αρνητική
Β. Κορκίδης
Πρόεδρος ΕΒΕΠ

Υπενθυμίζουμε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλώνας στο συνέδριο του Economist τον περασμένο Ιούλιο ανέφερε ότι για μια τράπεζα να παράσχει δάνειο σε ΜμΕ ή πολύ μικρή επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς από τις 900.000 επιχειρήσεις το 95% των οποίων είναι μικρομεσαίες και πολύ μικρές, μόλις το 25% των πωλήσεων καλύπτεται από αυτές. Είναι και λιγότερο παραγωγικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Οι 60.000 εταιρείες έχουν δηλώσει εισόδημα λιγότερο από 10.000 ευρώ και μια τράπεζα δυσκολεύεται να τις δανείσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ