Μητσοτάκης για κυρώσεις στην Τουρκία: Κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 10 Δεκεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

«Τώρα θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για το θέμα εφαρμογής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Σαφές μήνυμα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας που βρίσκεται στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, απέστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε χαρακτηριστικά πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Παράλληλα, παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, όπου οι χώρες αποφάσισαν «ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες». «Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου» υπενθύμισε.

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε, κλείνοντας με τη λατινική φράση: «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»).
Οσον αφορά την ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και σε ένα ακόμη σημείο: Αυτό του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Το πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του βέτο που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.
Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. ««Pacta sunt servanda»».
Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία: «Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των μελών της ΕΕ»
Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία απέστειλε, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ο Μακρόν.
«Το Παρίσι προτίθεται να τηρήσει ξεκάθαρη στάση – πρέπει να ακολουθήσουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον Οκτώβριο. Πρέπει να υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Δεν θα φύγει εάν δεν πάρει κάτι»
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και στη στάση που αναμένεται να τηρήσει ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετέφερε την αποφασιστικότητα της Αθήνας όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο εάν δεν πάρει κάτι».
Σημειωτέων ότι ανάλογες με την τοποθέτησή του ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να τηρήσει τις αποφάσεις του και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα τον διάλογο και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την γειτονική χώρα, όμως «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».
Πηγή: Sputniknews