24.2 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜιλτιάδης Εβερτ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και...

Μιλτιάδης Εβερτ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Μιλτιάδη Εβερτ, ανήμερα των 36ων γενεθλίων του “Αθήνα 9.84” του ραδιοφώνου της πόλης, που δημιούργησε ως δήμαρχος ανοίγοντας το δρόμο στην ελεύθερη ραδιοφωνία στη χώρα.

Στην ειδική τελετή, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας Εβερτ και εκατοντάδων κόσμου, ανάμεσά τους πολλών εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο- ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης που από σήμερα επισήμως ονομάζεται «Μιλτιάδης Έβερτ».

Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας
Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Κ. Μπακογιάννης: «Ο Εβερτ έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων»
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, εξέφρασε τη συγκίνησή του διότι, όπως είπε, ο Δήμος Αθηναίων ανταποδίδει στον Μιλτιάδη Έβερτ “λίγα από τα πολλά που μάς προσέφερε”.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους στο νέο, υπερσύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης «Μ. Εβερτ», ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε: «Όχι μόνο στεγάζεται εδώ, στο ιστορικό Αεριοφυλάκιο 1, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης, ο Αθήνα 9.84, αλλά και συμβολίζει –έστω σε μικρογραφία– την Αθήνα του Εβερτ:

Την Αθήνα του δυναμισμού, της εξωστρέφειας, της αυτοπεποίθησης, την πολιτική του πολιτισμού, αλλά και του πολιτισμού της πολιτικής. […] Ο Έβερτ ανέτρεψε τα δεδομένα και με τον ριζοσπαστισμό του έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου Δήμου Αθηναίων. Του δήμου που όπως τον γνωρίζουμε σήμερα –δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί- το οφείλουμε στον Έβερτ».
Θύμισε μάλιστα τι έγραφε ο ίδιος ο Μ. Έβερτ για το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας: «Δίπλα και μαζί με το αίτημα της ελευθερίας επιβάλλεται να ενισχύσουμε και την κοινωνική πλευρά της πολιτικής μας, που είναι ανεπίτρεπτο να παραμελείται χάριν οποιασδήποτε άλλης επιλογής.

Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας
Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Ενας συνειδητός φιλελεύθερος πολίτης χαρακτηρίζεται από συνείδηση κοινωνικής αλληλεγγύης, διαθέτει έντονες κοινωνικές ευαισθησίες και έχει αναπτυγμένο το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο πρώτος διευθυντής του 9.84, Γιάννης Τζανετάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο καθαρό πλαίσιο λειτουργίας του 9,84 όπως το είχε θέσει εξαρχής Μ. Έβερτ. «Ζήτησε ο σταθμός να είναι πολυφωνικός, να επιδιώκει την αντικειμενικότητα στον εφικτό βαθμό και να στελεχωθεί από πρόσωπα σε δημοσιογραφικό επίπεδο με επαγγελματικό ήθος, με ελευθεροφροσύνη, με αυτοκριτική διάθεση, καθώς και με διάθεση λογοδοσίας», ανέφερε.
«Ο Μιλτιάδης Εβερτ ήταν, κοσμοπολίτης, φιλελεύθερος φορέας των αρχών του Διαφωτισμού, τα ενοποιητικά στοιχεία τα οποία επέβαλαν και σε μένα την ύψιστη τιμή να συμβαδίσουμε επί δύο και πλέον χρόνια».

Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας
Μιλτιάδη Εβερ: Τριάντα έξι χρόνια μετά τη γέννηση του “Αθήνα 9.84” και της ελεύθερης ραδιοφωνίας

Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Εβερτ, Λεωνίδας Κουρής σημείωσε ότι «Ο 9.84, έσπασε το κρατικό μονοπώλιο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, άνοιξε τον δρόμο για την πολυφωνία στην ενημέρωση, αλλά έγινε και το όχημα χάρη στο οποίο δύο χρόνια αργότερα, το 1989 άνοιξε ο δρόμος για να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και στην τηλεόραση. Κάτι που σήμερα πολλές φορές ξεχνιέται».

Ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της πρώτης δημοσιογραφικής ομάδας του δημοτικού ραδιοφώνου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλλά και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του δημοσιογραφικού κλάδου. «Ο 9,84 ήταν ο πρόδρομος και θα είναι πάντα η αναφορά στον Αθήνα 9.84, αυτή που θα ορίζει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θέλω από εδώ -αφού δεν πρόλαβα- να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των δημοσιογράφων για το γεγονός ότι άνοιξε τον χώρο μας, ώστε να πνεύσει αέρας ελευθερίας». Κλείνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την εκτίμηση: «Αν και ο Μ. Έβερτ δεν ήταν καλός δημαγωγός -και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καλός δημαγωγός- είμαι σίγουρος ότι θα γινόταν ένας μοναδικός πρωθυπουργός. Ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, στενός φίλος του Μ. Εβερτ, με τον μοναδικό του τρόπο, περιέγραψε πως του είχε αναθέσει την αποστολή «σωτηρίας» του ιστορικού χώρου στο Γκάζι όπου -μετά από δική του πρόταση- μεταφέρθηκε ο 9,84 από τη Λιοσίων από όπου εξέπεμψε για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι μαζί με τον Μίλτο, η Αθήνα είδε ένα τελείως άλλο πρόσωπο σε ό,τι αφορούσε βέβαια τον πολιτιστικό της τομέα και όχι μόνο.

Τον ευχαριστώ πάρα πολύ από εκεί που είναι, καταρχήν για τη φιλία του και για την εμπιστοσύνη του», σημείωσε δηλώνοντας τη βαθιά πεποίθησή του πως εάν ο Μ. Έβερτ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σήμερα, όπως είπε, θα υπήρχε μια άλλη πολιτική εικόνα.

Στην εκδήλωση, έδωσαν επίσης το “παρών” στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πλεύρης, Σοφία Βούλτεψη, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Γιάννης Ανδριανός, Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπρατάκος, Γιώργος Σούρλας, Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Χρήστος Ζώης, Μίνα Γκάγκα.

 

H πρωτότυπη έκθεση «Αθήνα 9.84: Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας»
Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 36 χρόνων, ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αθήνα 9.84:Η Γέννηση της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» την οποία επιμελήθηκαν ο Κωνσταντίνος Πίττας και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, με ανέκδοτο φωτογραφικό, αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό εκείνης της εποχής, όπως το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της γραμματέως του Μιλτιάδη Εβερτ, Αναστασίας Ντόλκα, το αρχείο εφημερίδων και άρθρων της Μπήλιως Τσουκαλά, ανέκδοτες ηχογραφήσεις του αρχείου του Αθήνα 9.84.

Επίσης, αποσπάσματα αλλά και ολόκληρες τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΡΤ Α.Ε. -αφιερωμένες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σταθμού- θα προβάλλονται σε ειδικές οθόνες. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο στην αίθουσα “Μηχανοστάσιο” της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως τις 6 Ιουνίου.

Ωράριο λειτουργίας: 12.00 – 20.00. Την Πέμπτη 1η και την Παρασκευή 2 Ιουνίου: 12.00 – 16.00.

Η “βαριά” ιστορία και τα πρόσωπα του 9.84

Ο «Αθήνα 9.84» έχει τη δική του μεγάλη και σημαντική ιστορία. Με απόφαση του τότε Δημάρχου της Αθήνας Μιλτιάδη Εβερτ, ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας «βγήκε στον αέρα» την Κυριακή 31 Μαΐου 1987, στη συχνότητα 98.4 FM, χωρίς επίσημη άδεια λειτουργίας.

Τις πρώτες μέρες, για να παραμείνει η κεραία του σταθμού στον Λυκαβηττό οι άνθρωποι του δήμου χρειάστηκε να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Το πρώτο 12ωρο, ζωντανό, καθημερινό πρόγραμμα του «Αθήνα 9.84» περιλάμβανε ενημερωτικές, κοινωνικές, πολιτικές και μουσικές εκπομπές, καθώς και συνεντεύξεις με πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και προσωπικότητες που βρίσκονταν στην επικαιρότητα.
Από τα μικρόφωνα του 9,84 ξεκίνησαν ή πέρασαν σπουδαίοι δημοσιογράφο, μουσικοί παραγωγοί και καλλιτέχνες.

Ενδεικτικά, από τους πρώτους συνεργάτες του σταθμού ήταν οι: Νίκος Χατζηνικολάου, Λάμπης Ταγματάρχης, Θανάσης Λάλας, Γιώργος Μητσικώστας, Μαρία Ρεζάν, Βασίλης Πάικος, Γιώργης Μασσαβέτας, Νίκος Ευαγγελάτος, Πάνος Λουκάκος, Νίκος Δήμου, Γιώργος Πολυχρονίου, Γιάννης Πετρίδης, Λάκης Λαζόπουλος,
Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μπήλιω Τσουκαλά, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Αγγελος Πυριόχος, Ιάσων Τριανταφυλλίδης, Ζακ Μεναχέμ, Γιώργος Τσάμπρας, Άκης Έβενης, Παύλος Αλέπης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ξενοφών Ραράκος, Γιώργος Μαρίνος, Στέλιος Κούλογλου, Άκης Κοσώνας, Αλέξανδρος Γιώτης, Σωτήρης Στανωτάς, Δέσποινα Τσαντέ,
Γρηγόρης Ψαριανός, Σήφης Πολυμίλης, Ντάνος Λυγίζος, Στάθης Βαρυτιμιάδης, Μιχάλης Κατσίγερας, Τίτος Αθανασιάδης, Ινώ Αφεντούλη, Γιώργος Μελέας, Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, Άννυ Ποδηματά, Μιχάλης Δημητρίου, Μελίνα Αδαμοπούλου, Ρένα Καπιτσαλά, Γιάννης Δόξας, Γιάννης Πρασσάς και πολλοί ακόμη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ