19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜετάλλαξη Mu: Πώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Μετάλλαξη Mu: Πώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Κατηγορηματικοί είναι οι ειδικοί ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, ενώ δεν αποκλείεται η Mu να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα.
Χρειάστηκαν λιγότερο από τρεις ημέρες από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για να ανακοινωθεί ο εντοπισμός της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την επιθετική Δέλτα.
Το νέο αυτό στέλεχος τρομάζει τους επιστήμονες καθώς είναι άγνωστο και δεν αποκλείεται να είναι πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Το κρίσιμο ερώτημα, όπως τίθεται όταν εμφανίζονται οι νέες μεταλλάξεις, είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊού και αν μπορεί να υψωθεί τείχος και απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή.
Οι επιστήμονες ανησυχούν καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, να είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικός.

Οπως είπε, το στέλεχος Mu έχει πολλές μεταλλάξεις, «κάποιες τις μοιράζεται με τα στελέχη Α και Β που φαίνεται πως διαφεύγουν της ανοσολογικής αποτελεσματικότητας, δηλαδή μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τη χαρακτήρισε επικίνδυνη και επιβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν την πιάνει 100% το εμβόλιο.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν σε ένα πράγμα: ότι η επέκταση των εμβολιασμών είναι μονόδρομος απέναντι στον ιό και τον κίνδυνο των μεταλλάξεων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται σε μη εμβολιασμένους.
Είναι ενδεικτικό ότι η νέα μετάλλαξη Mu αναπτύχθηκε στη Νότια Αφρική, ενώ έχει ήδη επικρατήσει σε δύο χώρες, την Κολομβία και το Εκουαδόρ κατά 30% και 10% αντίστοιχα. Χώρες που, όπως παρατήρησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη Δ», πρόσθεσε.
Είναι ξεκάθαρος, επίσης, ότι «θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί».
Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι εμβολιασμένοι να ανησυχούν για τις μεταλλάξεις, εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από τη μετάλλαξη Δ, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για τη Μu.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet στις 13 Αυγούστου 2021 υποδηλώνει ότι η παραλλαγή Mu έχει ήδη δύο περιπτώσεις πιθανής ανθεκτικότητας στα εμβόλια.
«Το ερώτημα-φόβος που δημιουργείται τελικά αποτελεί το εάν αυτή η μετάλλαξη ξεπερνά όντως τη δράση των εμβολίων. Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα εάν η παραλλαγή Mu θα είναι σε θέση να αποφύγει την προστασία από τα εμβόλια για τον κορονοϊό. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις περί αυτού, αλλά μένει να αποδειχθεί τι συμβαίνει τελικά» είχε αναφέρει στο Sputnik o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έξι κρούσματα της μετάλλαξη Mu στην Ελλάδα.
Γεωγραφικά, τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως εξής: 1 στο κέντρο της Αθήνας, 2 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα, ενώ 2 εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ