«Μέρες Παραμυθιών» με αφηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 21 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Βραδιές νυχτερινής αφήγησης σε Μουσεία της πόλης, ιστορίες εν πλω ή στο Πάρκο Τσέπης της Πρωτοβουλίας Γειτονιά της Αλ. Σβώλου, επισκέψεις σε γειτονιές και σχολεία και σεμινάρια περιλαμβάνει το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μέρες Παραμυθιών», που διοργανώνει για 10η χρονιά η Action Art σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Οι «Μέρες Παραμυθιών», εμπνεόμενες από την πολυχρωμία, την πολυγλωσσία της πόλης και κυρίως την επιθυμία των ανθρώπων για επικοινωνία, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, πραγματοποιούνται από τις 24 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή αφηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το Φεστιβάλ ανοίγει με τη βραδιά νυκτερινής αφήγησης τριών ωρών «Μεταμορφώσεις- Οι δρόμοι των παραμυθιών» στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στις 24 Σεπτεμβρίου, με παραμύθια από την Αρμενία, τη Ρωσία την Ιταλία και την Ελλάδα για την αέναη κίνηση και δύναμη της ζωής να μεταμορφώνει, να διασχίζει σκιές, δύσβατα μονοπάτια, μέσα από τη χαρά, τη λύπη, το χιούμορ για να κάνει την ανατροπή, την αλλαγή, την υπέρβαση. Στην τελική σκηνή εννέα αφηγήτριες θα αφηγηθούν μαζί.
Μύθους των αρχαίων Ελλήνων και των Μαορί παρουσιάζουν σε δίγλωσση αφήγηση η αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση και η Ludwine Deblon από το Βέλγιο, στην εκδήλωση «Γιατί ο κόσμος έγινε έτσι και όχι αλλιώς- Οι δρόμοι των παραμυθιών», που πραγματοποιείται στις 26 Σεπτεμβρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Βραδιά αφήγησης «Οι δρόμοι των παραμυθιών», με αφηγήτρια τη Ροδάνθη Δημητρέση, τραγούδια από την Ελσα Μουρατίδου και μουσική από τον Onur Senturk διοργανώνεται την 1η Οκτωβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται σεμινάριο με θέμα «Παραμύθι, αφήγηση, τέχνη της σχέσης» για την παιδαγωγική της γλώσσας, τη μετάδοση οικουμενικών αξιών και τη διαπολιτισμική επικοινωνία Γαλλικό Ινστιτούτο, «Παραμύθια εν πλώ – Οι δρόμοι των παραμυθιών» (αφήγηση και βόλτα στον Θερμαϊκό με το καράβι «Κλειώ») και «Πολύγλωσση αφήγηση» για παιδιά και γονείς στο 2ο Δημ. Σχολείο Πυλαίας και στο 3ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου με ανοιχτή συνάντηση στο Πάρκο Τσέπης για μικρούς και μεγάλους παραμυθάδες, για όσους θέλουν να πουν και να ακούσουν παραμύθια.
Οι «Μέρες Παραμυθιών» συνδιοργανώνονται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία,
Action Art/Εικαστική Δράση για τη διάδοση της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς, της προφορικής παράδοσης και την προώθηση διαπολιτισμικών προγραμμάτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, τη ΔιΕπαφή, Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας-Γιορτές Πολυγλωσσίας, την οργάνωση USB (Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων) Πάρκο Τσέπης της Πρωτοβουλίας Γειτονιά της Αλ. Σβώλου.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσονται εκδηλώσεις του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών» που επιχορηγεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η είσοδος για τις παραστάσεις είναι ελεύθερη και με μάσκα. Η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη.
Κ.Γ.