33 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜεγάλη δυναμική στα νέα “πράσινα” κτίρια στην Ελλάδα

Μεγάλη δυναμική στα νέα “πράσινα” κτίρια στην Ελλάδα

Αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση για νέα “πράσινα” υλικά κατασκευών

Π. Σκιαδάς (Viohalco): Χρειάζεται μεταμόρφωση όλης της αλυσίδας αξίας για να φτάσουμε σε πράσινα κτίρια

Στις προϋποθέσεις για να φτάσουμε σε πραγματικά βιώσιμες κατασκευές και «πράσινα» κτίρια αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Senior Sustainability Director της Viohalco. Ο κ. Σκιαδάς επισήμανε πως η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα μεταλλουργίας βαίνει μεν ολοένα και αυξανόμενη στην ελληνική αγορά, υπολείπεται όμως ακόμη σε ωριμότητα σε σχέση με τη διεθνή αγορά. «Στην Ελλάδα η ζήτηση που παρατηρείται για ένα προϊόν το οποίο έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, δεν μεταφράζεται απευθείας σε διάθεση του αγοραστή να πληρώσει για αυτό», σημείωσε.

Έθεσε μια σειρά προϋποθέσεων για να φτάσουμε να έχουμε πραγματικά πράσινα κτίρια, όταν παγκοσμίως αποδίδεται στα κτίρια το 38% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το 11% να αφορά την κατασκευή. Όπως διευκρίνισε, παρότι όλοι θα ήθελαν να πατηθεί ένα fast forward, απαιτείται χρόνος. «Απέχουμε ακόμη αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, από το να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι έχουμε ένα πράσινο κτίριο. Η ζωή μας εν γένει απαιτεί έναν μετασχηματισμό όλης της αλυσίδας αξίας. Για να μπορέσουμε να παράξουμε, για παράδειγμα, πράσινο χάλυβα θα πρέπει να είναι συμβατός με το όραμα για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό», είπε, διευκρινίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν κτίρια που λέγονται μεν «πράσινα», αλλά έχουν κατασκευαστεί για +3 ή +4 βαθμούς.

Ο κ. Σκιαδάς τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού της παραγωγής ενέργειας, με έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς και όλης της αλυσίδας αξίας των logistics. «Για να έχουμε βιώσιμα προϊόντα, χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, με έμφαση στον τομέα της θερμικής ενέργειας, όπου απέχουμε ακόμα από την παραγωγή για παράδειγμα πράσινου υδρογόνου». Επισήμανε, ακόμη, τη σημαντική συνεισφορά της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυρίως ως προς τη βιώσιμη παραγωγή των πρώτων υλών που προέρχονται από ξένες χώρες και επηρεάζουν το τελικό προϊόν που φτάνει στους καταναλωτές. Έθεσε δε ως προτεραιότητες την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών.

Κ. Σαριδάκης (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ): Μόνο με κίνητρα η ανάδειξη των προϊόντων μηδενικού αποτυπώματος

Στη σημασία των πράσινων έργων και της βιωσιμότητας αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Σαριδάκης, Chief Operating Officer της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Όσον αφορά την ανάγκη για τη χρήση πράσινων και βιώσιμων υλικών, δήλωσε ότι αυτή εντοπίζεται με αυξανόμενη τάση στις μεγάλες κατασκευές και τα έργα, ενώ η ζήτηση προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες.

Όπως ανάφερε, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ εκδίδει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, τα οποία καθρεφτίζουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προϊόντος, με την εταιρεία να είναι σε θέση να παρέχει προϊόντα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. «Αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και, όπως είναι λογικό, μεγαλύτερο κόστος, το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο αν η αγορά είναι έτοιμη να το απορροφήσει», σημείωσε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός πλαισίου κινήτρων ή αντικινήτρων, όπως fast track αδειοδότηση, ευέλικτη χρηματοδότηση ή φοροαπαλλαγές, ώστε τα προϊόντα αυτά να αναδειχθούν στην αγορά και να αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα.

Επίσης, δήλωσε ότι χρειάζεται καλύτερος μητροπολιτικός σχεδιασμός, φέρνοντας ως παράδειγμα εργοτάξια logistics και ναυπηγείων, όπου είναι δύσκολη η μετακίνηση  με νταλίκες και φορτηγά. Για τους πόρους πρόσθεσε ότι αυτοί «πονάνε», καθώς το κόστος των πράσινων μετακινήσεων είναι υψηλό, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και το προσωπικό.
Επιπλέον, δήλωσε, ότι η εταιρεία στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη σε τέσσερις πυλώνες. Αυτές είναι οι επενδύσεις και η βελτίωση των τεχνολογιών, η υιοθέτηση νέων διεργασιών και μεθοδολογιών με στόχο την κυκλικότητα του προϊόντος, η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, και η αλληλεπίδραση με το οικοσύστημα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο κανονιστικό πλαίσιο, δηλώνοντας ότι υπάρχει νομοθετική δραστηριότητα σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά χρειάζεται ταχύτητα στην υλοποίησή των μέτρων, ενώ υιοθετούνται  ημίμετρα και τέλος ότι η πρακτική εφαρμογή είναι πολύ δύσκολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ