36 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΥΠΟΔΟΜΕΣΜεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του θεσσαλικού κάμπου - Με παρακάμψεις από...

Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο του θεσσαλικού κάμπου – Με παρακάμψεις από εθνικό σε επαρχιακό δίκτυο, η κυκλοφορία Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Εικόνα εκτεταμένης καταστροφής εμφανίζουν μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου στον θεσσαλικό κάμπο, μετά το πέρασμα της φονικής καταιγίδας Daniel, η οποία έπληξε τις προηγούμενες μέρες την περιοχή

Εκτός από τα χωριά και δρόμοι που τα συνδέουν έχουν βυθιστεί στο νερό, σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και οι περισσότερες καταστροφές στο δίκτυο και τις υποδομές αναμένεται να αποκαλυφθούν όταν τραβηχτούν τα νερά. Ακόμη και περιμετρικά της πεδιάδας, από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη, μεγάλα κομμάτια ασφάλτου και πρανών που τα υποστήριζαν, μαζί με γεφύρια, έχουν παρασυρθεί από τα φουσκωμένα ποτάμια και τους χείμαρρους.

Χιλιόμετρα, χιλιόμετρα, χιλιόμετρα….
Η οδική συγκοινωνία από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως απαιτεί υπομονή και γεμάτο ρεζερβουάρ…

Από την Αθήνα ως τη Λάρισα έχει δοθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, μέσω της εθνικής οδού, αλλά εκεί είναι και το τέλος της διαδρομής. Από χθες, η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη είναι κλειστή στα όρια των νομών Λαρίσης

– Πιερίας, στο ύψος των Νέων Πόρων. Κομμένος είναι και ο παράδρομος και οι παρακάμψεις στα ίδια σημεία.
Η κατεύθυνση προς τη Λαμία είναι η μόνη διέξοδος από τη Λάρισα προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Από τη Λαμία οι οδηγοί μπορούν να κινηθούν είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, ο οποίος όμως έχει κλείσει προς τα Τρίκαλα.
Η πρόσβαση στα Τρίκαλα, από την Καρδίτσα, γίνεται μόνο μέσω του επαρχιακού δικτύου, από Μουζάκι και Πύλη.

Η συγκοινωνία Αθήνα – Θεσσαλονίκη διεξάγεται μόνο μέσω Λαμίας. Είτε από Μπράλο, με έξοδο στην Εγνατία οδό στα Ιωάννινα, είτε προς την Καρδίτσα, μέσω του Ε65, και από εκεί Μουζάκι, Πύλη, Τρίκαλα, Καλαμπάκα και Γρεβενά, με έξοδο στην Εγνατία Οδό στα Γρεβενά. Σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού, μέχρι και τη Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά (Ιωάννινα, Γρεβενά, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη). Χθες το βράδυ άνοιξαν τα διόδια σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής και στην Εγνατία μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να αποφευχθούν ουρές και καθυστερήσεις. Αυτή τη διαδρομή χρησιμοποιούν και οχήματα πολιτικής προστασίας για να μεταφέρουν εξοπλισμό και προμήθειες στους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές.

Κομμένο το επαρχιακό δίκτυο γύρω από τη Λάρισα

Αδιάβατη είναι η εθνική οδός από τη Λάρισα προς την Ελασσόνα. Μετά την κοινότητα Τερψιθέας, η γέφυρα στο Κουτσόχερο και μαζί της και ο κόμβος έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα νερά. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη και οι πινακίδες οδοποιίας, όπως και οι στύλοι του ΔΕΔΔΗΕ είναι βυθισμένοι σε ύψος έως και δύο μέτρα.
Ίδια η εικόνα και στον επαρχιακό δρόμο Μαυροβουνίου – Λουτρού, ο οποίος κόβεται κυριολεκτικά στη μέση στο ύψος του ποταμού. Στο σημείο, το γεφυράκι έχει καταρρεύσει, όπως και οι στύλοι της ηλεκτροδότησης και όλα έχουν θαφτεί μέσα σε χώμα και λάσπη.
Στο τοπικό οδικό δίκτυο του νομού Λαρίσης, ο πιο σύντομος δρόμος για την Καρδίτσα, αντί της καθόδου προς τη Λαμία, είναι ένας και είναι κατάλληλος μόνο για επιβατικά αυτοκίνητα. Και για οδηγούς, εξοπλισμένους με θέληση και υπομονή….
Νίκαια – ‘Αγιοι Ανάργυροι – ‘Αγιος Γεώργιος – Κυπάρισσος – Χαρά και Φάρσαλα – Βρυσιά – το Νέο Μοναστήρι Δομοκού – Δομοκός και από εκεί στον Ε65 για Σοφάδες – Καρδίτσα.
Ωστόσο, η ανωτέρω διαδρομή από Λάρισα προς Φάρσαλα – Δομοκό δεν είναι προσβάσιμη σε μεγάλα οχήματα, αφού σε δύο σημεία, μετά την κοινότητα Χαράς, υπάρχει δυσκολία διέλευσης.

Στα Τρίκαλα, η κοίτη του Πηνειού παρουσιάζει εικόνα βομβαρδισμού τοπίου και έχουν στηθεί προειδοποιητικές πινακίδες και κώνοι για περιορισμό της ταχύτητας και κυκλοφορίας σε μια λωρίδα. Ο δρόμος από εκεί μέχρι την Καλαμπάκα σηκώνει σκόνη από το χώμα που κάλυψε το οδόστρωμα τις προηγούμενες μέρες.

Σε όλα τα σημεία των δρόμων που έχουν καταστραφεί υπάρχουν σημάνσεις και προειδοποιητικά σήματα της τροχαίας που κατευθύνουν τους οδηγούς προς τους ανοιχτούς δρόμους για να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να διευκολύνεται η κυκλοφορία.
Φάνης Γρηγοριάδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ