Αφιερωμένη στον ποταμό Αώο ήταν η εβδομάδα 19-25 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στο πιο ευάλωτο, μη προστατευόμενο τμήμα του, μεταξύ του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και των συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας.
Ο τελευταίος ποταμός ελεύθερης ροής στην Ευρώπη Αώος/Vjosa, χρήζει ιδιαίτερης προστασίας. H επέκταση του καθεστώτος προστατευόμενης περιοχής του Αώου και των παραποτάμων του, από την Κόνιτσα μέχρι τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, κρίνεται αναγκαία για τη διεθνή συμμαχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο στη γειτονική χώρα, την Αλβανία, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δημιουργία Εθνικού Πάρκου Vjosa, καθώς η τοπική κυβέρνηση στρέφεται σε μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του ποταμού. Μάλιστα, πριν τρεις μήνες, το υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας προχώρησε στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας με την εταιρεία Patagonia.
Στις 23 Σεπτεμβρίου οι φορείς πραγματοποίησαν, υπό το συντονισμό της εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων No Limits GR, διασυνοριακή δράση rafting με Ελληνες και Αλβανούς εκπροσώπους καθώς και εκπροσώπους των Δήμων από τους οποίους διέρχεται ο ποταμός σε Ελλάδα και Αλβανία, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε το «3ο The Home River BioBlitz – Εξερευνώντας τη ζωή στον Αώο», με εξόρμηση πεδίου στο φαράγγι του ποταμού και ποικίλες παρουσιάσεις – προβολές στην Κόνιτσα. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συναυλία στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών.
Η δράση συντελέστηκε από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), Πίνδος Περιβαλλοντική, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Ανθρωπο (MedINA) και το The Green Tank.
Κύρια αποτελέσματα μελέτης χρήσεων γης
* Υπάρχει πιο έντονη γεωργία / αγροτική εκμετάλλευση στην Κόνιτσα από ό,τι στις άλλες περιοχές.
* Στην περιοχή αυτή θα χρειαστούν μέτρα βιώσιμης διαχείρισης των πόρων.
* Πρόσθετη πρόκληση για την περιοχή, πέρα από την εγκατάλειψη, είναι η εγκατάσταση ΑΠΕ και κυρίως αυτές που αφορούν τα υδροηλεκτρικά φράγματα και συνοδά τους έργα.
Κύρια αποτελέσματα κοινωνικο-οικονομικής μελέτης:
* Το κοινωνικό και οικονομικό τοπίο στη λεκάνη απορροής του Αώου καθώς και η φυσική ομορφιά και μοναδικότητά της περιοχής υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας και την κτηνοτροφία μικρής κλίμακας, μπορούν να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης.
* Η απρογραμμάτιστη τουριστική ανάπτυξη, που οδηγεί στην άδικη κατανομή των οικονομικών της ωφελειών και στην επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος, πρέπει να αντικατασταθεί από στρατηγικά σχεδιασμένες πολιτικές εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες ενισχύουν την τοπική οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις ενδογενείς δυνάμεις κάθε περιοχής.
Επί ελληνικού εδάφους, ο ποταμός Αώος «μετράει» 70 χλμ. Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το τμήμα του ποταμού όμως, μετά την Κόνιτσα, όπως και οι παραπόταμοί του, δεν υπάγονται σε κανένα καθεστώς προστασίας. Ο Αώος (Vjosa στα Αλβανικά) επί αλβανικού εδάφους εκτείνεται σε 200 χλμ. πριν εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα.