11.2 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΜ. Ρέντσι: Αυτοί που μας έλεγαν τι είναι σωστό, έκαναν πολλά λάθη

Μ. Ρέντσι: Αυτοί που μας έλεγαν τι είναι σωστό, έκαναν πολλά λάθη

Αυτοί που μας έλεγαν πριν δέκα χρόνια τι είναι σωστό, έκαναν πολλά λάθη εις βάρος των επόμενων γενεών, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μιλώντας στην Αθήνα, στο 6o συνέδριο του Economist για την βιωσιμότητα, σε πάνελ συζήτησης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.
«Η έννοια της βιωσιμότητας αλλάζει με τον χρόνο. Πριν δέκα χρόνια την χρησιμοποίησε η Γερμανία για να επιτεθεί στην ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση με επιχείρημα την έλλειψη βιώσιμων οικονομικών. Τώρα ο ορισμός έχει αλλάξει. Η Γερμανία προχώρησε στο κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος και την επένδυση στον αγωγό εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου North Stream 2. Eτσι κατάφεραν σημαντικό πλήγμα στη βιωσιμότητα της Ευρώπης», προσέθεσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη όραμα ώστε να μην περιοριστεί σε ρόλο θεατή του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Η σχέση με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι κομβική, και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Αν συνεχίσουμε να στέλνουμε τον λογαριασμό στη μεσαία τάξη τότε δίνουμε δύναμη στους ακραίους και τους λαϊκιστές», υπογράμμισε.
Στην ανάγκη για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στάθηκε, από την πλευρά του, ο κ. Στάσσης. «Χρειάζονται πανευρωπαϊκές λύσεις, λειτουργούμε σε διασυνδεδεμένη αγορά και οποιαδήποτε μεμονωμένη προσέγγιση οδηγεί σε στρεβλώσεις. Χρειάζεται να δράσουμε ενιαία και γρήγορα τους επόμενους 12 μήνες πριν προσεγγίσουμε στις επόμενες ευρωεκλογές», τόνισε.
Αναφερόμενος στις εγχώριες εξελίξεις τόνισε ότι η κρίση θα καθυστερήσει για λίγα χρόνια την απολιγνιτοποίηση αλλά ο τελικός στόχος δεν αλλάζει. «Είμαστε δεσμευμένοι στην πράσινη μετάβαση. Το ενεργειακό τρίλημμα ενεργειακή ασφάλεια – οικονομικότητα – βιωσιμότητα, έχει μόνο μία απάντηση: την καθαρή ενέργεια που είναι ανταγωνιστική, καθαρή και προσφέρει ενεργειακή ανεξαρτησία και συνεπώς ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Στάσσης.

 

Μοχάμεντ Γιούνους: Αρκεί να δούμε πώς λειτουργούν οι συστημικές τράπεζες και να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο
Στο πρόβλημα της φτώχειας αναφέρθηκε ο Μοχάμεντ Γιούνους, καθηγητής, ιδρυτής της Grameen Bank και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2006. «Ο κόσμος σήμερα κινείται προς μία κατεύθυνση. Πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση για να αλλάξουμε τη ροή της φτώχειας» τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη ίδρυσης εταιρειών κοινωνικού σκοπού με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων. «Είναι εφικτό να έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης, αρκεί να δούμε πώς λειτουργούν οι συστημικές τράπεζες και να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο», υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι «η φτώχεια δεν δημιουργείται από τους φτωχούς, αλλά από το σύστημα που έχουμε δημιουργήσει». Συμπλήρωσε δε ότι «ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του, αρκεί να του δοθεί η δυνατότητα να το κάνει».

 

Titus Gebel: Οι παγκόσμιες πόλεις η εναλλακτική λύση στα στρατόπεδα προσφύγων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις ώθησαν τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους σε πάνω 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τα οποία επικαλέστηκε ο Titus Gebel, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, Andan Foundation, Ελβετία. Οι λεγόμενες παγκόσμιες πόλεις είναι μια εναλλακτική λύση στα στρατόπεδα προσφύγων, είπε, εξηγώντας ότι μια Παγκόσμια Πόλη διοικείται από ιδιωτική εταιρεία που συνάπτει συμβατική συμφωνία με το κράτος. Αποτελεί μια ημιαυτόνομη ειδική οικονομική ζώνη, ένα μοντέλο με σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τα κίνητρα: 1) ο φορέας εκμετάλλευσης ως ιδιοκτήτης του έργου έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον για την επιτυχία της Παγκόσμιας Πόλης, 2) δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη καθώς φέρει προσωπικό και οικονομικό κίνδυνο και 3) δεν μπορεί να αναγκάσει τους πελάτες να αποδεχθούν το προϊόν του, αλλά πρέπει να προσελκύσει ο ίδιος κατοίκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ