Κυβερνητικές πηγές: Αυτό είναι το Plan B εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η κουβέντα που έχει «ανάψει» τις τελευταίες ημέρες για επιβολή lockdown στην Αττική φαίνεται ότι προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι, με πηγές της Πολιτικής Προστασίας να λένε στο Sputnik ότι εάν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα οι ειδικοί μπορεί να προτείνουν νέα πιο αυστηρά.
Σε αυστηριοποίηση των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό εάν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα στην Αττική φαίνεται να προσανατολίζεται -μέχρι στιγμής- η Πολιτική Προστασία με το lockdown να αποτελεί την ύστατη λύση, εάν και όποτε κριθεί και εφόσον τα όποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί εξαντληθούν χωρίς να αποδίδουν.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Πολιτικής Προστασίας με τις οποίες συνομίλησε το Sputnik, στην παρούσα φάση δεν συζητείται ένα μικρό -15 ημερών- lockdown στην Αττική με τους ειδικούς επιστήμονες και την ηγεσία της να αναμένουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη ισχύουν.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επιβολή lockdown στην Αττική «είναι πολύ μακρινό ενδεχόμενο». Θυμίζουν δε ότι τα μέτρα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα: «Σε 10 ημέρες θα ξέρουμε πώς θα έχουν πάει» εάν δηλαδή θα αποδώσουν και θα μειωθούν ή όχι τα κρούσματα.
Τονίζουν επίσης ότι εάν τα μέτρα αυτά αποδώσουν τότε θα συνεχιστούν τα ίδια για άλλες 15 ημέρες. Εάν όμως δεν υπάρξει βελτίωση και δεν μειωθούν τα κρούσματα τότε οι «επιδημιολόγοι θα προτείνουν άλλα μέτρα λίγο πιο αυστηρά μέχρι να φτάσουμε στο lockdown».
Ποια μέτρα θα έρθουν πριν το lockdown
Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να είναι, όπως ανέφεραν οι κύκλοι της Πολιτικής Προστασίας, η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ή και άλλα επιμέρους μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του κορονοϊού και πριν αποφασιστεί μια νέα καραντίνα. Να θυμίσουμε ότι τέτοια μέτρα είχαν επιβληθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική και τον Πόρο.
Προς επίρρωση της αντίληψης για αποφυγή τουλάχιστον αυτό το διάστημα ενός lockdown οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν και την τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, την περασμένη Τρίτη στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση όπου αναφέρθηκε «στις διάφορες καθημερινες αναφορές για lockdown στην Αττική» κάνοντας λόγο για σενάρια στα οποία δεν πρέπει «να αναλωνόμαστε».
«Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα και αυτή είναι η πεμπτουσία της προσπάθειας που κάνουμε, να εφαρμόσουμε με συνέπεια δηλαδή αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε σενάρια ας φροντίσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των ισχυόντων μέτρων λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Για να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα, να εφαρμόζουμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν».
Φανή Χαρίση