Κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «100 χρόνια από τον θάνατο του Ιωνα Δραγούμη»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 30 Ιουλίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Με αφορμή την συμπλήρωση στις 31 Ιουλίου 2020, 100 χρόνων από τον θάνατο του ο Ιωνα Δραγούμη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν και κυκλοφορούν Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων για να τιμήσουν την προσωπικότητα και τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική σκηνή των αρχών του 20ου αιώνα.
Διπλωμάτης, διανοητής, συγγραφέας και πολιτικός συνέδεσε το όνομά του και τη ζωή του με την Ελλάδα και τους αγώνες της. Γεννημένος το 1878, υπήρξε γόνος σημαντικής οικογένειας πολιτικών της εποχής. Ενηλικιώθηκε διαβάζοντας Γκαίτε, Σίλερ, Λοκ και Μπάιρον, έγινε φίλος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, ο οποίος είχε παντρευτεί την αδελφή του, Ναταλία Δραγούμη και μεγαλώνοντας ανέπτυξε έντονη δράση στο πεδίο των εθνικών διεκδικήσεων.


Υποστήριξε με πάθος τη «Μεγάλη Ιδέα» και εργάστηκε με ζήλο σε σημαντικά διπλωματικά πόστα στο Μοναστήρι, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη και την Αγία Πετρούπολη. Το 1915 εκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας, ενώ το 1917 εξορίστηκε με άλλους αντιβενιζελικούς στην Κορσική.
Ηταν δημοτικιστής και υπήρξε ιδρυτής του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που είχε σκοπό την γλωσσική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ενώ αρθρογραφούσε, σε σταθερή βάση, υποστηρίζοντας με σθένος τόσο τις πολιτικές του ιδέες όσο και την ενδυνάμωση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
Η ζωή του έληξε άδοξα στις 31 Ιουλίου 1920, αφού υπήρξε θύμα του φανατισμού και του εθνικού διχασμού που είχε προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι.