24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία

Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σκάλα Λακωνίας, προχωρώντας για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση στη Μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), που περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και αναπτύσσεται σε 3 Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.

Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία
Ξεκίνησε η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων στη Λακωνία

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων κλπ.).

Στο σύντομο χρόνο λειτουργίας του έργου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαλλάχθηκε οριστικά από τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που σχετίζονταν με τις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος. Επιπλέον, η χρήση τεχνολογίας αιχμής, καταφέρνει να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα παρόμοια ΣΔΙΤ της χώρας, κόστος που θα καταστεί ακόμα χαμηλότερο, όταν ολοκληρωθεί από τον ΦΟΔΣΑ το δίκτυο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση στους πολίτες της Πελοποννήσου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εισέρχεται πλέον στην εποχή της κυκλικής οικονομίας ανακτώντας και αξιοποιώντας άνω του 80% των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώντας ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, εκτρέποντας από την ταφή τουλάχιστον 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων και παράγοντας πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με τη λειτουργία και της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Σκάλα Λακωνίας γίνεται ακόμη ένα βήμα για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Από αυτό το σημαντικό έργο ΣΔΙΤ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη, ιδίως για την τοπική κοινωνία. Από την αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων υλικών, ανακτώνται ποιοτικά ανακυκλώσιμα υλικά, παράγεται πράσινη ενέργεια για τις ανάγκες 6.000 νοικοκυριών, μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας, κ.ά. Αποτελεί ζητούμενο για την Πολιτεία η υλοποίηση περισσότερων έργων με αυτά τα χαρακτηριστικά. Έργων, δηλαδή, που να έχουν στον πυρήνα τους πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την τόνωση της οικονομίας».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κ. Γιώργος Αγραφιώτης, δήλωσε: «Παραμένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας, επιτυγχάνουμε άλλο ένα σημαντικό ορόσημο στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει και την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε, χρηματοδοτούμε, κατασκευάζουμε και να λειτουργούμε έργα ΣΔΙΤ, συμβάλλουμε πολλαπλώς στην ευημερία της Πελοποννήσου, προστατεύοντας την υγεία κατοίκων και επισκεπτών, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της και τονώνοντας την οικονομία και την απασχόληση. Είμαστε περήφανοι που η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για ακόμα μία φορά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, υλοποιώντας στο ακέραιο όσα έχει υποσχεθεί».

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη ΜΕΑ Λακωνίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και των Μ.Μ.Ε., είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας και να παρακολουθήσουν όλα τα στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που λαμβάνει πλέον χώρα και στη Λακωνία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ