Κορονοϊός: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Οι απαγορεύσεις

Σε δραστικά μέτρα προχωρά η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού και σε αυτά εντάσσεται η αναστολή λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Αναστέλλεται η λειτουργία επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με ισχύ από σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου και έως τέλος του μήνα.
Επιπλέον, θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής, τα πανηγύρια και άλλες αντίστοιχες δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις στο σύνολο της επικράτειας, απαγορεύονται για το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά στις ακόλουθες δραστηριότητες:
* Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση: α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11), γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13), δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].
* Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).
* Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).
* Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).
* Υπηρεσίες οργάνωσης εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 82.30.12.00) και υπηρεσίες εκμετάλλευσης εκθεσιακών χώρων (ΚΑΔ 82.30.12.01).
Επίσης:
* Υπαίθριες οργανωμένες αγορές του ν. 4497/2017 (Α’ 171) και συγκεκριμένα τις υπαίθριες οργανωμένες αγορές: α) του άρθρου 37 και β) του άρθρου 38: λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4782), λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (ΚΑΔ 4789) και άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων υπαίθριων πάγκων ή αγορών (ΚΑΔ 47.99.0000).
* Κυλικεία δημοτικών Κ.Α.Π.Η. (ΚΑΔ 56.10.19.07).
Σημειώνει δε ότι δεν απαγορεύεται, κατά το χρονικό διάστημα από 16.9.2020 έως και 30.9.2020, η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις παραπάνω ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας
Παράλληλα, προχωρά στην αναστολή επισκεπτηρίων σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και δομές ευάλωτων ομάδων, αλλά και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων.
Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διενέργεια επισκεπτηρίου εφόσον ο ασθενής/φιλοξενούμενος βρίσκεται σε προθανάτια κατάσταση και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
* Η επίσκεψη διενεργείται από ένα (1) άτομο ανά ασθενή/φιλοξενούμενο.
* Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που έχουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως πυρετός, βήχας, αναπνευστική δυσχέρεια).
* Οι επισκέπτες υποχρεούνται να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και τους ισχύοντες κανόνες τήρησης αποστάσεων.
* Οι επισκέπτες υποχρεούνται να φορούν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Με την ίδια ΚΥΑ, αναστέλλει τη διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας στο σύνολο της επικράτειας, ενώ με την ίδια απόφαση απαγορεύει προσωρινά τα πανηγύρια και άλλες αντίστοιχες δημόσιες ανοικτές εκδηλώσεις τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς.
Πηγή: Sputniknews