28 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΚορκίδης: Το 2022 θα δοθεί μάχη κατά της ακρίβειας

Κορκίδης: Το 2022 θα δοθεί μάχη κατά της ακρίβειας

Μια πρώτη ιχνηλάτηση των παραμέτρων που διαμορφώνουν το οικονομικό πεδίο έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ) στην πρώτη για το νέο έτος συνεδρίαση του Δ.Σ. του, με αφορμή τη παραδοσιακή κοπή της πίτας.
Το Ε.Β.Ε.Π. θεωρεί πως το 2022 θα δοθεί μάχη κατά της ακρίβειας με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να καταγράφει ιστορικά υψηλά πολλών ετών. Οι πιέσεις αυτές συνδέονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και της αναντιστοιχίας μεταξύ της αυξημένης ζήτησης και της αδύναμης προσφοράς, λόγω των δυσχερειών που επέφερε η πανδημία στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στην Ελλάδα, το πληθωριστικό φαινόμενο εξελίσσεται με μικρή καθυστέρηση 4,4% και ελαφρώς μικρότερη ένταση σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, που υπερβαίνει το 5%. Η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς η άνοδος του επιπέδου τιμών σε βασικά προϊόντα και, κυρίως, στην ενέργεια, επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, συμπιέζοντας εν τέλει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η συσσώρευση αποταμιεύσεων, το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι φορολογικές ελαφρύνσεις και οι επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022 αντισταθμίζουν, εν μέρει, την αρνητική επίπτωση των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα και, συνεπώς, στην κατανάλωση.
Η νέα χρονιά μπορεί να αναδείξει, εκτός των προκλήσεων, και σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, το 2021, οδήγησε στην ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών που προκάλεσε η υφεσιακή διαταραχή του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση είναι οι δύο προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση η οποία δείχνει έμπρακτα ότι στηρίζει επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαρκώς με νέα μέτρα, κάτι που ισχύει όσο διαρκεί η κρίση. Σημειώνεται ότι, στο επιχειρηματικό πεδίο, θετικές κρίνονται και οι ρυθμίσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές οι οποίες και έλαβαν παράταση εξαμήνου, καθώς και η επέκταση των εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου των επιχειρήσεων. Στις προκλήσεις για το τρέχον έτος είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και η βελτίωση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η μείωση της απόκλισης από την επενδυτική βαθμίδα. Αλλά, και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων αντικειμένων εργασίας που σχετίζονται, πρωτίστως, με την τεχνολογία και ένα ευρύ πεδίο μετεκπαίδευσης του στελεχιακού δυναμικού.
Δράσεις της νέας χρονιάς
Οι πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. για τις δράσεις της νέας
χρονιάς είναι:
* Η απόφαση ανακήρυξης ως επίτιμων μελών του Ε.Β.Ε.Π. τον κ. Γεώργιο Προκοπίου και την κα Χριστίνα Θοδωρίκα, σε εκδήλωση που θα γίνει στις 30 Μαρτίου 2022.
* Η έγκριση προγράμματος ψηφιοποίησης του Ιστορικού αρχείου του Επιμελητηρίου.
* Η συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα «Piraeus Food Saving Hub» με τον Δήμο Πειραιά.
* Η χορηγία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία περαίωσης της ανασκαφής της Μακράς Στοάς στο οικόπεδο Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά, στην Ακτή Ποσειδώνος.
* Η ανάθεση στο ΙΝΕΜΥ του δυναμικού χάρτη της Οικονομικής Γεωγραφίας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ