Κορκίδης: «Η ελληνική οικονομία άντεξε, το θέμα είναι και ο επιχειρηματικός κόσμος»

«Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Το θέμα είναι να αντέξει και ο επιχειρηματικός κόσμος από τον οικονομικό κλυδωνισμό της πανδημίας» ανέφερε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣ Αττικής), Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 2020, κατά τη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ. Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 8/3/2021.
Με τα αλλεπάλληλα lockdown και τις παρατάσεις τους να δημιουργούν προβλήματα στην «επιβαρυμένη» περιφέρεια της Αττικής, το λιανεμπόριο βρίσκεται ενώπιον μίας σκληρής πραγματικότητας την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την «επόμενη ημέρα» λειτουργίας της αγοράς, που πλέον μετατέθηκε για μετά τις 22 Μαρτίου 2021. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και του Π.Ε.Σ.Α. παρέθεσε στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς έναν χρόνο από την επέλαση της πανδημίας, ενώ χαρακτήρισε ευχάριστη έκπληξη την ύφεση στο -8,2% για το 2020.


Αναφορικά με τη νέα έκτακτη επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου της Δυτικής Αττικής που έμειναν κλειστές την περίοδο των εορτών και δεν μπόρεσαν να δουλέψουν ούτε με τη μέθοδο του click away, αλλά και στους εργαζομένους τους, κάθε επιχείρηση θα λάβει εκτάκτως 3.000 ευρώ και ο κάθε εργαζόμενος 1.000 ευρώ, σημειώθηκε ότι, από το σύνολο των 6.428 επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Γ.Ε.ΜΗ., θα επιδοτηθούν οι 1.782 κάθε νομικής μορφής με κύριο ή δευτερεύοντα ΚΑΔ το λιανικό εμπόριο.
Με αφορμή την παράθεση των στοιχείων για την οικονομία και την αγορά, τη συνεδρίαση του Π.Ε.Σ.Α. απασχόλησε η καθημερινότητα των πολιτών εν μέσω συνθηκών πανδημίας και οι καταναλωτικές τους συνήθειες που έχουν αναδιαμορφωθεί ήδη κατά πολλούς τρόπους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί ενώ συζητήθηκαν και οι προβλέψεις για τις καταναλωτικές δαπάνες, που μειώθηκαν κατά περίπου 8%. Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της σημερινής κατάστασης σε οικονομία και αγορά τονίστηκε η αναγκαιότητα για σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων για πληττόμενες, αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, όπως επιδότηση παγίων δαπανών, μείωση προκαταβολής φόρου και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
Όσον αφορά στις εισαγωγές και εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής, σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και Π.Ε.Σ.Α σε εκδήλωση του Σ.Ε.Β.Ε., μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα μέσω εξωστρέφειας αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους. Τέλος, επισυνάπτονται οι πίνακες της Οικονομικής Γεωγραφίας της Περιφέρειας Αττικής, με τα στοιχεία έρευνας, που απέστειλε ο Σ.Ε.Β.Ε. και χαρτογραφούν τις εξαγωγικές δραστηριότητές της, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών.
Τιμή στον αποβιώσαντα Ανδριανό Μιχάλαρο
Στην διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε., κ. Μίχαλος, εξέφρασε τη λύπη του για τον αποβιώσαντα πρόσφατα Ανδριανό Μιχάλαρο, αναφερόμενος στην συνεισφορά του στα επιμελητηριακά δρώμενα από τη θέση του προέδρου του Β.Ε.Π., ενώ αντίστοιχες αναφορές έγιναν και από τους συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. Να σημειωθεί ότι προτάθηκε, και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η ανακήρυξη του αποβιώσαντος Ανδριανού Μιχάλαρου ως επίτιμο μετά θάνατον Αντιπρόεδρο του Π.Ε.Σ.Α., ενώ τονίστηκε και η αναγκαιότητα στήριξης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος.