21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΚαθηγητής Πλατιάς: «Πόσο μυωπική είναι η στρατηγική της Δύσης απέναντι στην Τουρκία;»

Καθηγητής Πλατιάς: «Πόσο μυωπική είναι η στρατηγική της Δύσης απέναντι στην Τουρκία;»

Ποιες οι στρατηγικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει με αποδοτικό τρόπο τις δυνατότητες που της προσδίδει η γεωστρατηγική της θέση, αλλά και οι στρατηγικές κινήσεις που θα συμβάλλουν στο να αποτελέσει η χώρα οικονομικά ελκυστικό προορισμό για στρατηγικές επενδύσεις αποτέλεσαν αντικείμενο της ψηφιακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020 από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τον Geoffrey Pyatt, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα: «Η στρατηγική μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα της Αμερικής. Η δέσμευσή μας με την Ελλάδα βασίζεται στην αρχή ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος Σύμμαχος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται τις αξίες μας, με βαθιές σχέσεις με την Ηνωμένες Πολιτείες.
O Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τόνισε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει θεσμικά και πολιτικά εργαλεία για την ενίσχυση των συνεργασιών σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη στρατηγική αυτονομία και ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ενεργειακές συνεργασίες είναι υψίστης σημασίας και η ΕΕ έχει υποστηρίξει την ανάπτυξη αγωγών και άλλων ενεργειακών έργων υπό την ηγεσία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ τα οποία μετατρέπουν το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε στρατηγικό. Επιπλέον, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχει ζωτική ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ, ειδικά από τη στιγμή που οι δύο διατλαντικοί εταίροι επιθυμούν από κοινού, να υποστηρίξουν την ανάπτυξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η σχέση ΕΕ – ΗΠΑ, η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο, είναι το κέντρο βάρους μιας ευρείας συμμαχίας αξιών, αρχών και προτεραιοτήτων για την κοινή ασφάλεια”.
Ο Αθανάσιος Πλατιάς Καθηγητής Στρατηγικής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς που ήταν και συντονιστής της συζήτησης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της αναθεωρητικής (revisionist) Τουρκίας. Αναφέρθηκε στην ευκολία με την οποία η Τουρκία χρησιμοποίησε το τελευταίο διάστημα την στρατιωτική της ισχύ καταλαμβάνοντας εδάφη στο Ιράκ και την Συρία ενώ έστειλε στρατεύματα στην Λιβύη για συμμετοχή στον εκεί εμφύλιο πόλεμο. Ταυτόχρονα υιοθέτησε εκβιαστική στρατηγική (coersive diplomacy) ενάντια στην Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο απειλώντας με χρήση ένοπλης βίας.
Τέλος ο κ. Πλατιάς χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Λιβύης για να δείξει πως η Τουρκική στρατηγική είναι αντίθετη με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και τις ΕΕ. Συγκεκριμένα, 1. η Τουρκία εξαγάγει το ισλαμικό της μοντέλο και αποσταθεροποιεί εσωτερικά όχι μόνο την Λιβύη αλλά και την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Γάζα και τις μετριοπαθείς Αραβικές χώρες του Κόλπου. 2. Αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης στην Ρωσία ακυρώνοντας τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας μέσω του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. 3. Εμποδίζει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Μεσόγειο 4. χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο εκβιασμού της Ευρώπης ελέγχοντας τις προσφυγικές ροές όχι μόνο στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης (Τουρκία) αλλά και τα νότια ( Λιβύη). 5. προσπαθεί να μοιραστεί τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης με την Ρωσία. Είναι λοιπόν απορίας άξιο για τον κ. Πλατιά το πόσο μυωπική είναι η στρατηγική της Δύσης απέναντι στην Τουρκία τη στιγμή που η αναθεωρητική αυτή δύναμη αντιστρατεύεται τα Δυτικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.
Στην ψηφιακή συζήτηση μετείχαν ακόμα ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Πρωθυπουργό, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Θεόδωρος Λάγιος, Αντιστράτηγος, Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών Lockheed Martin Aeronautics/International), ο Νίκος Παπατσας, CEO, EFA Group, ο Γεώργιος Τρουλλινός, Διευθύνων Σύμβουλος IDE – Intracom Defense.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ