Καταγγελίες – σοκ στην ενόργανη γυμναστική για βασανιστήρια, ξύλο και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε παιδιά

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, προχωρώντας σε σοκαριστικές καταγγελίες, τόσο για ψυχολογική, σωματική και λεκτική βία, όσο και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις από προπονητές, ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Οι καταξιωμένοι αθλητές και αθλήτριες, με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ζητούν την παρέμβαση της της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, «να εξυγιανθεί το άθλημα τους και να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται, καταγγέλλοντας τη συστηματική κακοποίηση σε όλα τα επίπεδα και κλιμάκια, αλλά και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους, αρχίζει από το 1985, ενώ καλύπτει διαφορετικές εποχές.
Οι αθλητές χαρακτηρίζουν μάλιστα «ως διαχρονικό κοινό μυστικό» τις ανατριχιαστικές προπονητικές μεθόδους, οι οποίες «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».
«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τους αθλητές, οι προπονητές τούς πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις, αφαιρούσαν τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να χτυπήσουν, ενώ τούς ανάγκαζαν ακόμα και να χτυπούν συναθλητές τους.
«Πολλοί από εμάς φτάσαμε στο σημείο να εκτελούμε ασκήσεις ακόμα και με σπασμένα πόδια και χέρια, γεγονός που μας οδήγησε σε μεγαλύτερους τραυματισμούς και πολύ σοβαρά προβλήματα» αναφέρουν.
Περιγράφοντας, δε, την εξαντλητική δίαιτα που τους υποχρέωναν να κάνουν, υποστηρίζουν ότι κάποιοι αθλητές είχαν φτάσει στο σημείο να τρώνε την οδοντόκρεμα, αλλά και να ψάχνουν ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών στα ξενοδοχεία όπου διέμεναν, καθώς δεν άντεχαν την πείνα, κάνοντας λόγο για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας.
Από τις καταγγελίες δεν λείπουν και τα σοκαριστικά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους, οι αθλήτριες υποχρεούνταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλυγισίας.
Επίσης, τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν πώς να κάνουν σωστά την άσκηση, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που η παρενόχληση γινόταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας.
«Πρόσωπα εκμεταλλευόμενα το γεγονός ότι τα ανήλικα παιδιά βρισκόταν μόνα μακριά από τα σπίτια τους (περίοδοι αγώνων και προετοιμασιών) τα παρενοχλούσαν σεξουαλικά και κατόπιν τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό», σημειώνεται.
Οι προπονητές καταγγέλλεται επίσης ότι τιμωρούσαν τους αθλητές για τη λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης, αναγκάζοντάς τους να μένουν με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ενώ οδηγούσαν τους «ανυπάκουους» σε χώρους όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι.
Κάποιες φορές δεν επέτρεπαν μάλιστα σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, για λόγους «συνέτισης».
Τα θύματα των προπονητών ήταν ακόμα και μικρά παιδιά τρυφερής ηλικίας, καθώς οι περισσότεροι από τους αθλητές άρχισαν την ενασχόλησή τους με την ενόργανη από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους έπαιρναν ήδη μέρος σε αγώνες, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην καταγγελία γίνεται λόγος για οργανωμένο «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών, οι οποίοι δρούσαν ανεξέλεγκτα, έχοντας απόλυτη εξουσία πάνω στα μικρά παιδιά.
Πηγή: Sputniknews