«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για τρίτο lockdown

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 26 Ιανουάριος 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Τρίτο lockdown στον ορίζοντα «βλέπουν» οι λοιμωξιολόγοι, τη στιγμή που η οικονομία κάνει τα πρώτα βήματα να επανέλθει στους ρυθμούς της με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει απόφαση για περιορισμένο αριθμό ατόμων στις συναθροίσεις.
Σχεδόν σίγουροι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι πως η χώρα θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της πανδημίας που θα φέρει και τρίτο lockdown.
Μπορεί η αρμόδια Επιτροπή να έχει δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα του λιανεμπορίου, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και να αναμένεται το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φλεβάρη, ωστόσο οι φόβοι των ειδικών παραμένουν.
Εν τω μεταξύ η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε το πρωί της Τρίτης σε μια ανακοίνωση που αφορά στην απαγόρευση συναθροίσεων.
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι 1η Φεβρουαρίου
Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, για λόγους που αφορούν στη διατήρηση της καλής επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. τα ξημερώματα της Τρίτης. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν, ωστόσο, να διευκρινίσουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 100 άτομα, με την απαραίτητη τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.
Μάλιστα, πηγές της ΕΛ.ΑΣ σημειώνουν πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση και δεν αφορούν στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα.
Υπενθυμίζεται, πως το περασμένο Σαββατοκύριακο σε αρκετούς εμπορικούς δρόμους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επικράτησε συνωστισμός με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, που για να αποκτήσει τυπική ισχύ, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η έκδοση Απόφασης από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Σε διευκρινίσεις για το ζήτημα προχώρησε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων δεν έχει να κάνει με το προγραμματισμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
«Κάποτε σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να αποφεύγουμε να βλέπουμε φαντάσματα» συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε δε πως μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονταν συναθροίσεις πάνω από εννέα άτομα.
«Μέχρι σήμερα υπήρχε η απαγόρευση για τις πορείες και τα συλλαλητήρια, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα άνοιγμα για μέχρι 100 άτομα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υφυπουργός εξήγησε πως οι αστυνομικοί θα έρθουν σε επικοινωνία με τους αρμόδιους διοργανωτές για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων εάν παρατηρηθούν παραπάνω άτομα.
«Καμπανάκι» λοιμωξιολόγων για «lockdown 3»
Εξάλλου, για τον συνωστισμό που εν γένει προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες μίλησε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου lockdown, ωστόσο τόνισε πως δεν είναι κάτι που είναι άμεσο και αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος, κάτι που δυσχεραίνεται από τις μεταλλάξεις.
Σημείωσε δε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ σχολιάζοντας την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, τόνισε ότι δεν ήταν πρόταση της επιτροπής, αλλά είναι σωστό γενικά να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας.
Την ανησυχία του για την πανδημία στην Ελλάδα και για τον αυξημένο ρυθμό μετάδοσης εξέφρασε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2,1 και ο αριθμός κρουσμάτων είναι λίγο αυξημένος, αλλά δεν έχουμε υπερβολική αύξηση.
«Η αύξηση αυτή οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συνδυασμό με τα σχολεία και ελάχιστα στα μεταλλαγμένα στελέχη» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.
Οπως επισήμανε, η εικόνα της επιδημίας δείχνει μια αυξητική πορεία, όπως την πρώτη με δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.
Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού πρότεινε από την πλευρά της να αποσυμφορηθεί η αγορά από τον κόσμου με επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».
Τέλος, σχολιάζοντας τα νούμερα της Δευτέρας δεν παρέλειψε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως παρά τον σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%, εντείνοντας την ανησυχία για τις «κόκκινες» περιοχές.
Πηγή: Sputniknews