«Καμπανάκι» από Aramco: «Τελειώνουν» τα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 26 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο απευθύνει προειδοποίηση για ταχύτατη μείωση της παραγωγής και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στον συγκεκριμένο τομέα για να αποφευχθεί έλλειψη στα αποθέματα.
Δραματική προειδοποίηση απευθύνει η Saudi Aramco αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, λέγοντας πως η ικανότητα παραγωγής σε όλον τον κόσμο μειώνεται πολύ γρήγορα ενώ κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή.
Οπως αναφέρει το bloomberg, ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Aramco, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η πλεονάζουσα χωρητικότητα συρρικνώνεται» την ώρα που οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί κατά 70% φέτος, στα 85 δολάρια το βαρέλι.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία, καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε περισσότερες αντλήσεις πετρελαίου.
Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022 εάν η πανδημία του κορονοϊού υποχωρήσει και επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν αεροπορικά ταξίδια.
Στελέχη της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου άσκησαν κριτική σε κυβερνήσεις και ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι ζητούν από τις εταιρείες να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα, επισημαίνοντας ότι αυτό θα προκαλέσει ελλείψεις στην ενέργεια την επόμενη δεκαετία.
Εκτιμήσεις για τα αποθέματα στην αγορά
Η Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια χωρητικότητά της στα 13 εκατ. βαρέλια από 12 εκατ. που είναι σήμερα. Αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027.
Από την άλλη πλευρά, τράπεζες της Wall Street και μελών του ΟΠΕΚ+, αμφισβητούν την εκτίμηση για έλλειψη στα αποθέματα τον επόμενο χρόνο.
Η JPMorgan Chase & Co. αναφέρει ότι οι αγορές πετρελαίου θα «γυρίσουν» σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατ. βαρελιών μέχρι τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών που υπάρχει τώρα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, είπε στο Bloomberg το περασμένο Σάββατο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία «τεράστια άνοδος» στα αποθέματα αργού το 2022.
Ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα.
Πηγή Sputniknews.gr