Ιωαννίδης: Ο κορονοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 19 Οκτωβρίου 2021

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Την άποψη ότι στην Ελλάδα θα έχουμε άλλο έναν χειμώνα πανδημίας, αλλά και πως τα lockdowns αποτελούν «κακή λύση», εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης.
«Ο κορονοϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι», είπε ο κ. Ιωαννίδης.
Παράλληλα, ο καθηγητής του Στάνφορντ εξέφρασε την άποψη ότι το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό.
«Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξάρτητα ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία» ανέφερε στο MEGA.
Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε πως δεν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθώς φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.
«Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στήριξη του συστήματος υγείας και να αποφεύγουμε τις μαζικές εκθέσεις, ιδίως τα ευπαθή άτομα και οι ανεμβολίαστοι.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης παρομοίασε την πανδημία με μαραθώνιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του μαραθώνιου.
«Μια πανδημία είναι ένας μαραθώνιος, δεν είναι κάτι που κάνουμε με σπριντ, ούτε με βούρδουλα. Κάποια στιγμή σε όλους τους μαραθώνιους φτάνει το βράδυ και τελειώνει. Στην Ελλάδα πολλοί έχουν μείνει στη μέση του μαραθωνίου. Είμαστε στην ίδια κοινωνία, όποιος χάνεται, χάνεται για όλους», είπε για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόσθεσε πως θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πολλές χώρες έχουν τελειώσει πρακτικά με τον ιό, όπως οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο κορονοϊός θα πάρει παράταση λόγω της προβληματικής διαχείρισης της πανδημίας, επομένως και αυτό τον χειμώνα ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει.
«Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Το lockdown είναι κακή λύση. Ήταν καλή λύση όταν δεν ξέραμε πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», κατέληξε.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε και στη γρίπη, η οποία επανήλθε. Ο καθηγητής συνέστησε να μην παραλείπουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης, καθώς κάθε χρόνο 500.000 με 700.000 στον κόσμο πεθαίνουν από γρίπη.
«Ο κάθε ιός έχει τον δικό του χώρο. Την χρονιά που περάσαμε η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε. Μπορεί να έλθει, ήδη επανέρχεται απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ξέρουμε την έντασή της. Η γρίπη κατά μέσο όρο είναι πιο επικίνδυνη από τον κορονοϊό», είπε.
Πηγή Sputniknews.gr