Ιωάννα Παππά και Γιώργος Χρυσοστόμου αναμετρώνται στην «Αντιγόνη»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 27 Ιουνίου 2020

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,

Τον μανδύα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή ντύνεται για άλλη μια φορά η εξαιρετική Ιωάννα Παππά στην επανάληψη της παράστασης που σκηνοθέτησε το καλοκαίρι του 2015 ο Θέμης Μουμουλίδης, η οποία θα περιοδεύσει φέτος σε όλη την Ελλάδα με αφετηρία το Βεάκειο Θέατρο στις 15 Ιουλίου. Τον ρόλο του Κρέοντα αναλαμβάνει αυτή τη φορά ο Γιώργος Χρυσοστόμου με συμπρωταγωνιστές την Λουκία Μιχαλοπούλου και τον Μάνο Καρατζογιάννη που θα επιστρέψουν σε νέους ρόλους, καθώς και την Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη και τον Δημήτρη Σαμόλη.
Επιβεβαιώνοντας την τάση του να επισκέπτεται περισσότερες από μία φορές τα θεατρικά κείμενα που τον άγγιξαν, ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης επεξεργάζεται εκ νέου το κείμενο του Σοφοκλή, πατώντας πάνω στη μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, αλλά και το σκηνικό, ενώ κομβική για τον χαρακτήρα της παράστασης είναι η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου. Τα κοστούμια υπογράφει η Παναγιώτα Κοκκορού, η οποία είχε εντυπωσιάσει με το λιτό, γραμμικό και επιβλητικό σκηνικό της οικοδόμημα στην πρώτη παρουσίαση της «Αντιγόνης», την οποία είχαν παρακολουθήσει περισσότεροι από 50.000 θεατές.
Σε μια Θήβα υπό κρίσει, καταρρακωμένη από την εμφύλια σύρραξη που έστρεψε αδελφό εναντίον αδελφού, οδηγώντας και τους δύο στο θάνατο, το βαθιά πολιτικό έργο εκτυλίσσεται γύρω από τον πυρήνα της σύγκρουσης ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα, με αφορμή τη διαταγή του δεύτερου να μείνει άταφος ο Πολυνείκης. Η αιώνια μάχη μεταξύ αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ζωής και θανάτου, γραπτού και άγραφου νόμου αναδύονται μέσα από αυτή τη σύγκρουση, η οποία υπογραμμίζει την αντίσταση και το βαθύ αίσθημα του ηθικού χρέους απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας και τον ορθολογισμό της Πολιτείας.
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ / Χρύσα Πασιαλούδη

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ